Reklama

Reklama

Projekt Huemul

(TV film)
  • Argentina Project Huemul
Argentina, 2009, 53 min

Obsahy(1)

Argentinský diktátor Juan Peron se v polovině 20. století snažil vybudovat ze své země politickou a průmyslovou velmoc. Pro tento cíl chtěl využít i německé vědce, kteří se zkompromitovali za nacistického režimu.  Na sklonku 2. světové války pracovali němečtí vědci na vývoji atomové bomby a dalších "tajných zbraní". Atomovou bombu se jim naštěstí do konce světového konfliktu vyrobit nepodařilo, ale jejich znalosti hodlal ve druhé polovině čtyřicátých let využít argentinský diktátor Juan Perón. Argentina z války hospodářsky značně profitovala a nashromáždila značné finanční rezervy. Mohla tak "kupovat mozky" a stavět pro ně odpovídající vědecká zařízení.
Jedním z vědců Třetí říše, kterého Argentinci získali pro spolupráci, byl Ronald Richter (1909-1991). Vědec rakouského původu a absolvent pražské německé techniky sliboval Perónovi realizaci jaderné fúze. Měla být využita jako laciný zdroj energie i jako prostředek k výrobě jaderných zbraní. Richter dostal k dispozici opravdu velké finanční prostředky. Nákladně nechal vybudovat laboratoř s reaktorem a na konci roku 1952 prohlásil, že se mu jadernou fúzi podařilo uskutečnit. To však nikdy seriozně neprokázal, jen tak tak se vyhnul vězení a s cejchem šarlatána dožil v zapomnění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

No veľa som sa teda nedozvedel, dokonca ani veľmi zaujímavé to nebolo, akurát som dosť presvedčený, že ten chlap bol blázon a ničoho významného nedosiahol okrem nejak propagácie. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nesporně zajímavé téma, dopatlané ovšem tím nejhorším možným způsobem - hranými scénkami tvářícími se jako dobové záběry - s všelijak trhaným, rozostřeným, poškrábaným a problikávajícím obrazem, majícím asi pitomému stádu evokovat jakousi historickou autenticitu... Něco tak otravně manipulátorského a podbízivého nevidět ani u tušašských kvazidokumentárních materií! Nebýt tedy aspoň oněch relevantních informací a rozhovorů s pamětníky, jako ryze "dokumentární" by si tento projekt snad zasloužil i zařadit do odpadu. Smutné Argentino... °-/ - - - P.S. Jak vidno, na zdejší stádečko to zabírá, humorné... %-o - - - - - (Poprvé viděno 13.3.2012 na >hu/e/morném prostoru< , hodnocení 13., komentář zde jako třetí - 13.3.2012) ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma. Nicméně film byl takový nějaký....podivně zmatený až chaotický. Těžko jsem si vše dával dohromady. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tento dokument není ani tak o argentinském atomovém programu, ale o jednom vědci, který dokázal celý svět tahat za nos a hlavně z diktátora Peróna peníze. Určitě zajímavá kapitola závodů v atomovém zbrojení. Samotné provedení mi přišlo trochu roztříštěné - samotný atomový program, letecké prototypy a nacistická minulost Argentiny. Trochu guláš, ale zajímavý. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Chuťovka jak vystřižená ze 100+1. Nebo knižních kompilací od Reader´s Digest. Informačně střídmé, nicméně pozoruhodné. Na televizní poměry ale vcelku povedený pokus využívající hrané dotáčky, šikovně postprodukčně upravené, že i ostražitější divák je leckdy zmaten, jedná-li se o dobový materiál nebo jeho retro stylizaci. Ve srovnání s podobnými čudláckými čété pokusy nadprůměr. Tedy hodnocení někde mezi 65-70%. ()

Reklama

Reklama