Reklama

Reklama

Poznejte Římany

(seriál)
Velká Británie, 2012, 3x60 min

Scénář:

Mary Beard

Hrají:

Mary Beard

Obsahy(1)

Mary Beard, uznávaná britská historička, se už v dětství zamilovala do dějin antického Říma. Nyní diváky seznamuje s každodenním životem tehdejší římské společnosti. Po průměrných obyvatelích milionového města se nezachovaly deníky ani dopisy, zato zůstaly nápisy na hrobech a náhrobní kameny nebo památníky. Tito kamenní svědkové minulosti nás neobyčejně podrobně dovedou zasvětit do životních osudů manželek a dětí, řezníků a hostinských, případně i otroků a kupců. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (7)

nickymilka 

všechny recenze uživatele

Ta paní co to komentuje je bohužel hrozně nesympatická, ošklivá, zubatá a stará... a i když do komentáře dává značný entuziasmus, její vzhled a způsob, jakým informace sděluje, mě odrazuje. Navíc bych čekala víc, než jen obrázky dnešního Ŕíma, které normální turista objeví v Itálii na každém rohu. Ano, je rozhodně zajímavé vědět, co je napsáno na kdejaké váze nebo náhrobku (ááá, paní umí latinsky - bravissima) avšak televizi považuji za médium, ve kterém mi nestačí pouze slyšet informaci. Chci jí zažít a hlavně vidět! a toho se mi v tomto dokumentu nedostává. Dalo by se to přirovnat k nudné hodině dějepisu s nadšenou paní dějepisářkou. ()

dmk 

všechny recenze uživatele

Beardová se ukázala jako výborná průvodkyně(bohužel o rozhovorech v tomto dokumentu se to říct nedá), ačkoliv její překládání latinských textů vypadá lechce vychloubačně-ANO, já umím latinsky. Což já příliš neocením, neboť by to uměl kdekdo, kdyby se to běžně vyučovalo. Bohužel dokumnt je pomalí a opakující se. Neustále opakuje o čem je, kdybybyl svižnější měl by na čtyři hvězdičky, talhle dávám jen dvě, přičmž i u té druhé jsem dost váhal. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Autorka nabízí letmé, ale poutavé nahlédnutí do římských reálií, což bývá velice často upozaděno na úkor velkých příběhů z římských dějin. Svým svérázným způsobem předkládá mnoho zajímavých informací, depozit, staveb a lidských příběhů. Cyklus mohl být klidně delší o reáliích se toho dalo natočit mnohem více. Přece jen bych ale něco vytknul, když vysvětluje určité aspekty neškodilo by předložit divákovi nějaké kresby pro větší názornost. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Sprievodca svetom 99% populácie antického Ríma. Žiaden prepych, žiadne rozhodujúce historické udalosti, žiaden elitarizmus. Ale sonda do života obyčajného Rimana, do jeho strastí a radosti podaná osobou, ktorou najväčšou rozkošou v živote je asi vyslovenie slova Rím alebo Riman. Veľmi svojský a veľmi sympatický seriál venujúci sa každému aspektu každodenného života, ignorujúci život v paláci a oslavujúci život na ulici. Všetko podané veľmi poučnou a zábavnou formou, kde svojim šarmom a výrečnosťou kraľuje klasička či skôr odborníčka na klasické staroveké dejiny, madam Mary Beardová... A ešte jedná poznámka, ta ženská je možno stará a nie príliš pekná, ale je odborníčka. A to je asi zaklad, nepotrebujem tu nejakú rosničku z predpovedia počasia, ktorá nevie, kde je sever a vetry sa u nej spájajú s niečim nechutným... ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Pěkný, dost jsem se poučil o různých aspektech života obyčejného čověka (občana, neobčana a otroka) ve starověkém Římě. Člověku vlastně doopravdy nedochází jak se tenkrát žilo (50 % dětská úmrtnost), jak doopravdy vypadalo otroctví, věžáky v uzoučkých uličkách, jeden pokoj na x osob, zásadně společné latríny atd. Beardová sice někdy zastává názory, vypadá a chová se jako absolutní pošuk, ale je znalá věci. Taky se mi líbí, že to bere jako zábavu a evidentně jí to hrozně baví. 80 %. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama