Reklama

Reklama

Příběhy pro Natálku

(pořad)
všechny plakáty

Obsahy(1)

O lidech nepoddajných. Filmové eseje Fedora Gála a Martina Hanzlíčka.
Jednotlivé díly: 1.-Komunita -Prvotním popudem k natáčení filmových esejů byla pro Fedora Gála a Martina Hanzlíčka tragická událost, která se odehrála jedné zimní noci před třemi lety ve Vítkově. Brutální útok neonacistů stál tenkrát málem život dvouletou holčičku. Filmová zamyšlení však nejsou o této události. Jsou o víře, naději a lásce nenápadných lidí, kteří svým osudem, a především svou nepoddajností, mohou být životní inspirací nejen pro malou Natálku.
2.-Ivan a Alena -Ivan jako mladý muž utekl v roce 1948 před komunistickým žalářem. Po revoluci se vrací zpět. Restituuje polozbořený statek ,který patříval jeho rodině. Nejen že z ruiny vlastníma rukama vybuduje opět funkční hospodářství, ale navíc se svou ženou Ivanou se začnou starat o romské děti žijící v okolí. Učí je hospodařit, starat se o zvířata, zřizuje pro ně uměleckou dílnu.
3.-Věra Meisels -Jako dítě z Východního Slovenska absolvovala Viera Meisels všechny peripetie holocaustu. Arizaci, ukrývání v lesích, tranzitní tábor, koncentrační tábor v Terezíně. Po válce ji rodiče poslali s mnoha jinými dětmi do Izraele. Trvalo hodně let, než přišli za ní. Její vzpomínky na léta holocaustu a emigraci jsou jiné než u většiny ostatních. Vzpomíná v dobrém i na věci hrůzné. Přežila díky síle, které se říká kreativita.
4.-Rudo Dzurko -Rudolf Dzurko je umělec ? řezbář, malíř, autor mnoha plastik. Člověk pronásledovaný po celý život pro své romství. Dokázal zůstat sám sebou a v jeho díle zůstane po něm svědectví o údělu Romů mimořádné umělecké hodnoty. Nikdy se nevzdal, nikdy nerezignoval. Byl, je a zůstane pro svou komunitu autoritou – vzorem síly a kumštu.
5.-Milena Tučná -Milena Tučná jednoho dne zavolala, že by ráda pomohla Natálce. To bylo v čase, kdy se Natálčina rodina právě nastěhovala do nového bydlení a neměli nic. Milena zorganizovala charitativní koncert v kostele U Salvátora, udržovala kontakt s rodinou, obstarávala péči, dárky, finanční pomoc, spravovala konto pro Natálku? Hlavně se však sblížila s rodinou a stala se jejich přítelkyní. Její angažmá je od srdce a trvalé.
6.-Petr Pilný -Petr Pilný byl celý život učitel. Nenápadný, ničím výjimečný. Přežil život s dcerkou postiženou Downovým syndromem. Bylo to chtěné dítě milujících rodičů. Když se dověděli, že budou mít postižené dítě, zvažovali: Dají dítě pryč, anebo si ho ponechají? Mají usilovat o druhé dítě?
7.-Gerta Vrbová -Paní Gerta přežila válku na útěku. Několikrát měnila úkryty a identitu. Po válce zůstala sama a bez majetku. Hledala způsob přežití. Našla jej ve studiu, ve vědě a za hranicemi komunistického Československa. Nádherná stará dáma. I po osmdesátce aktivní vědec ? biolog. Máma, babička, autorka. Náš esej využívá tři témata z rozhovorů s paní Gertou Vrbovou. Téma dítěte stigmatizovaného okolím kvůli původu, téma lhaní v zájmu přežití, a téma hledaní motivace pro všednodenní život po prožitých traumatech.
8.-Hedviga Malinová -Dívka, kterou před léty napadli skinheadi pro její národnost. Státní moc se pokusila její tragedii zneužít politicky a propagandisticky. Dodnes není jasné, jestli šlo o připravenou protimaďarskou provokaci slovenské tajné služby, anebo náhodný exces. Hedviga se stala symbolem šancí obyčejného člověka obstát i v situaci na první pohled beznadějné.
9.-Josef Císařovský -Malíř Josef Císařovský se po násilném ukončení pražského jara 1968 a vyhazovu ze školy, přestěhoval z Prahy na vesnici a rodinu živil chovem ovcí. Maloval ovšem pořád. Po podpisu Charty 77 pod dohledem StB. V listopadu 1989 – v časech, kdy ostatní disidenti nastupovali do politiky, zakládal a vedl Josef Evropský kulturní klub, až do trpkých konců bez peněz a podpory.
10.-Egon Gál -Egon Gál je filosof. V necelých pěti letech se ocitnul v transportu do Terezína. Po válce žil „standardní“ život dítěte své doby, traumatický zážitek z ranného dětství v něm ovšem přežíval. Po revoluci zakládal, mimo jiné, Institut judaistiky a soustředěně se vědecky věnoval tématu lidské mysli. Chtěl pochopit, aby mohl žít a přežít. A jeho vzkaz pro Natálku? Nedělej jiným, co nechceš, aby oni dělali tobě! A přemýšlej o zlém i dobrém. Snaž se chápat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Ještě začněte přidávat Natálku do konzerv a bude výsledný efekt dokonalý. Hyeny pasoucí se na cizím neštěstí by ho měly poznat na vlastní kůži. Táhněte už do háje se všemi bulvárními úlety! ()

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno