Reklama

Reklama

Kauza Cervanová

  • Slovensko Kauza Cervanová (více)
Trailer
Slovensko / Česko, 2013, 100 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární tragédie o právu na spravedlnost je osmiletou detektivní výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky. Ľudmila Cervanová, dcera plukovníka Cervana, byla zavražděna před 37 lety. Do případu, jehož vyšetřování se táhne už téměř 40 let, se vložil i někdejší prezident Gustav Husák, proběhly desítky výslechů a zadržení, ale i manipulací, vydírání, utajování informací a falešných přiznání. Po pěti letech vyšetřování odsoudily socialistické soudy skupinu sedmi mladých mužů dohromady na 108 let. Bez důvěryhodných důkazů a svědectví si v nejtěžších věznicích Československa každý z nich odseděl dlouhé roky, dokud revoluce v roce 1989 nepřinesla šanci na nový proces. V roce 2004 byli obžalovaní, navzdory novým důkazům zpochybňujícími jejich vinu, opět odsouzeni. Dnes je z nich sedm stárnoucích mužů, kteří tvrdí, že byli zapletení do politicko-soudní konspirace komunistického režimu a čekají na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva – poslední instance, která může rozhodnout, jestli zemřou jako vrahové. Dlouho očekávaná filmová rekonstrukce je jedním z nejkontroverznějších a divácky nejúspěšnějších slovenských dokumentů posledních desetiletí. (Artcam Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

mira.l 

všechny recenze uživatele

Materiál k tomu, aby vznikl dokument, který bude divák ne-Slovák, tedy i ten, který úplně neví a není s kauzou podrobněji obeznámen, sledovat od začátku do konce se zatajeným dechem, by vcelku byl. Z mnoha důvodů. Kauza Cervanová je takovým trochu strašákem a rozhodně nikoliv výkladní skříní práce slovenské, potažmo československé justice. Ale to zpracování... bylo snad ještě horší než u https://www.csfd.cz/film/334280-vrahem-z-povolani-utrpeni-soudce-karla-vase/komentare/ . Pro mě aspoň v první polovině beznadějný chaos, kdy jsem nevěděl, kdo je kdo. Krom jiného. Ukázat podobizny cca dvacetiletých mladíků a poté je střídavě ukazovat jako padesátelité a starší bez titulků se jménem (aspoň zpočátku filmu) fakt nebyl dobrej nápad, fakt jsem je nepoznal. A ty občasné pasáže ve francouzštině bez titulků...hm, myslím, že tenhle jazyk asi neovládá úplně každý. Chápu, že Slováci to asi budou hodnotit obecně výš. Nehodnotím osud L. Cervanové ani osudy či vinu nebo nevinu aktérů, ale úroveň zpracování a srozumitelnost pro laického diváka, a ta teda byla aspoň pro mě docela bídná. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Dávám průměr mezi pět, jelikož tak absolutně bezvýhradně a dokonale jednostranně angažovaný dokument natočit, je skutečně umění, a mezi odpadem za obsahovou stránkou. Dokumentu musím přiznat jediné, že mne přiměl si část této kauzy nastudovat (ze spisů), což vedlo poněkud k rozčarování a zpětným rozpakům nad tím, kam tvůrce nasměroval svůj talent ... ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Prípad Ľ. Cervanovej som vždy pokladal za niečo, kde sa pravdu asi dozvieme veľmi ťažko. V novinách sa toho človek veľa nedočítal, keďže menej sledujem bežnú dennú tlač a aj tak hlavne bulváru sa veriť nedá na Slovensku. Po zhladnutí tohto dokumentu však musím priznať, že na hovno to bolo do 89´ a aj teraz to nie je veľmi ružové. Trošku mi to pripomínalo prípad sudcu Karola Vaša, hlavne vyjadrenia a spôsob práce vyšetrovateľov-komunistov. V tej dobe sa človek pravdy zrejme nedovolaľ. Je to zjavné aj z výpovedí svedkov, hlavne ako ich donútili svedčiť v prospech "spoločnosti". Vyhrážanie pravítkom, sadistický spoluväzni pre obžalovaných a pod. Aj som si spočiatku myslel, že klamú, ale po záberoch z detoktoru lži si sám neviem spraviť správny a nestranný pohľad na tých sedem ľudí. Ďalšou pre mňa zaujímavou vecou bolo zobrazenie Kuznetsovska na Ukrajine, kde som strávil 30 dní na služobke... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Po půl hodině to začíná být pěkně zamotané a divák si další hodinu netroufne se přiklonit k nějaké straně. Příležitost promluvit dostanou postupně všichni včetně soudce. Obžalovaní z nichž se část přiznala se pohádají. Jednotlivé postavy buď viditelně mlží nebo lžou, nebo působí že mají IQ houpacího koně. Zůstane je pocit z noha uvedených náznaků či spekulací jako v kauze Kájínek, že je v tomto případě cosi shnilého. ()

moviechecker 

všechny recenze uživatele

Dosť povrchne ladený dokument. Aj keď z nedostatku informácii, nemám momentálne vlastný názor na koho stranu sa postaviť. Je do očí bijúce, že aj pokiaľ by to odsúdení naozaj spáchali tak má tento prípad obrovské množstvo dier, ktoré momentálne z môjho pohľadu nahrávajú odsúdeným. Tento dokument namiesto toho, aby dôrazne vyvracal úkony obžaloby iba poukazuje na už známe otázniky, v tejto kauze prípadne k tomu prilieva ďalšie. Verím, že nikto nepochybuje, že nátlakové metódy v socializme boli využívané, ale podstatou dokumentu malo byť ukázať nevinu odsúdených oproti nevyvrátiteľným dôkazom. A toto tento dokument nesplnil. Na druhej strane pokiaľ by som sa mal držať iba podaných informácii z dokumentu a médii tak určite ako sudca by som si i na základe zásady in dubio pro reo nedovolil obžalovaných odsúdiť. I z toho dôvodu mám v pláne prečítať si knihu Kauza Cervanová I. od Petra Tótha, ktorý stojí na druhej strane a tvrdí, že má dostatok dôkazov na to, že odsúdení boli odsúdení spravodlivo. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • V súvislosti s týmto prípadom emigrovalo 5 ľudí. Štyria korunní svedkovia boli pri výsluchoch bití a 21 svedkov bolo pod stálym psychickým nátlakom a vydieraním. Dve svedkyne počas výsluchov potratili. [Zdroj: kauzacervanova.com] (Raccoon.city)
  • Podľa rozsudku Miloš Kocúr a Milan Andrášik Cervanovú pri internáte v Mlynskej Doline násilím vtiahli do auta značky Fiat 125, ktoré šoféroval Roman Brázda a spoločne s Františkom Čermanom ju odviezli do bytu v rodinnom dome na Varínskej ulici (miestna časť Prievoz v Bratislave). (martincba)
  • Vo filme boli použité zábery z dielu relácie Pod Lampou, kde autori pozvali odsúdených Nitranov a za ktorú Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila RTVS pokutu vo výške 50-tisíc eur za nevyváženosť, napriek tomu že autori relácie niekoľkokrát pozvali aj druhú stranu. Najvyšší súd SR prelomil odvolanie, a tak sa jednalo o jednu z najvyšších pokút v histórii RVR. (JOZZZKO)

Reklama

Reklama