Reklama

Reklama

Afghánistán: Past

(TV film)
  • Česko Past (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Devítiletý klučina nadšeně mává zbraní a těší se, až zabije svého prvního Rusa. Jsme v osmdesátých letech, uprostřed sovětsko-afghánské války. Režisérovi Jeffu Harmonovi a kameramanovi Alexandru Lindsayovi se podařilo natočit celou řadu zajímavých situací v obou znepřátelených táborech. V roce 2009 se k materiálu, odvysílaném původně v rámci televizního cyklu reportáží, vrátili. Doplněný a sestříhaný dokument získal v dnešní době, kdy v Afghánistánu operují jiná cizí vojska, až apelativní rozměr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tá vojna bola nezmyslom, ale čím je tento dokument zaujímavý? Tým Američanom, ktorý natočil zábery u afgánskych bojovníkov? Však Američania im pomáhali, takže tým určite nie. Dokonca ani podiel Američanov a ani nič extra investigatívne tam nebolo. Ani chronológia nejaká širšia, nejaké rozhovory s dôležitými predstaviteľmi v tej vojne, proste slabota. Nechápem vysoké hodnotenia doteraz (82%), ale to bude asi tou averziou u našich českých bratov a sestrách voči Sovietom. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je scéna, ve které sovětští imperialisti (v nezprofanovaném slova smyslu, tedy "ti, co násilně rozšiřují své impérium") v pohodě projíždějí nejnebezpečnější oblastí a do toho jim v tanku hraje protiválečná píseň od Modern Talking. :) Je to dobrý dokument, ale oproti jiným (proti)válečným kouskům má jen malou přidanou hodnotu: fakt, že jeden z těch natočených džihádistů klidně může být mladý Usáma. ()

Reklama

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Super, klidně to mohlo být o dost delší. Nejvíce mě zaujaly autentické záběry, mrazivé sekvence s mudžahedýny, kterým prostě dá jejich nejvyšší kápo povel, aby vykonali džihád a jdou bez mrknutí oka zabíjet a umírat. Výpovědi ruských vojáků, kteří otevřeně mluví plní frustrace o tom, jak je to zbytečná válka a nemají zde co dělat. Další důkaz o tom, že politika je prostě svinstvo. Zajímavé je s odstupem dívat se na to, jak Afghánci bojovali zbraněmi od Američanů, se kterými proti nim o několik desítek let později sami bojovali. ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Pustím odpoledne televizi a tam běží takhle syrový dokument. Záběry z 80. let považuji za unikátní. Ještě zásadnější je vypovídací hodnota, která je navíc snadno přenositelná na dnešek. Aktéři války tu o zabíjení mluví jako my o tom, že jsme koupili rohlíky. Místy je to stěží snesitelné. Je mi úzko, jako bych cítil na krku nůž toho Afghánce, co podřezává s úsměvem. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Místo vyprávění průběhu války a popisu jednotlivých bitev,tento film syrově zachycuje obě strany konfliktu v Afghanistánu,kde na jedné straně stojí zfanatizovaný a odhodlaní afghánci a na druhé mocný Sovětský svaz. Ve válce,kde bojují bosí Mudžahedíni proti obrovské přesile ruských bezvěrců a právě v syrovosti zachycení všech aktérů je síla tohoto dokumentu. Devítiletý afghánský chlapec s kalašnikovem v ruce nebo popravčí Islámského soudce to vše jen umocňuje. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama