Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Poslední trest pro rudého prokurátora Vaše může být degradace

12. března 2014  0:19

Někdejší komunistický prokurátor Karel Vaš, který se v klidu dožil šestadevadesáti, může být za své zločiny přeci jenom potrestán. Samozřejmě symbolicky – před rokem a čtvrt zemřel. Vaš měl totiž vojenskou hodnost podplukovníka. Na ministerstvo obrany nyní dorazil návrh, aby prokurátorovi hodnost posmrtně odebralo.

Dalších 19 fotografií v galerii

Karel Vaš | foto: Národní archiv

Soud sice ještě za Vašova života konstatoval, že měl podíl na vraždě generála Heliodora Píky, ale trest mu za to žádný neuložil. Zločin byl podle soudu promlčený.

"Teoreticky by bylo skutečně v pravomoci ministra degradovat podplukovníka. Ale musíme věc napřed nechat posoudit právníky, zda je něco takového možné. Potřebujeme k tomu oficiální podnět, pak se tím budeme zabývat," vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Opatrnost ministerstva lze chápat. Úředníci musí přemýšlet nad tím, zda by tím nespustili příval žádostí ke zkoumání dalších a dalších zločinců (větších či menších), kteří jsou v encyklopediích uváděni s vyšší či nižší vojenskou hodností.

Na generála to například dotáhl Alexej Čepička, někdejší komunistický politik a zeť Klementa Gottwalda.

"Degradace by byla naprosto v pořádku. Je to jediné minimum, které na něj může dopadnout," říká o Vašovi někdejší disident Jiří Gruntorád, který si také myslí, že ministerstvo by takový krok mělo zvážit.

Právník Karel Vaš se narodil 20. března 1916 na Podkarpatské Rusi. V sedmnácti letech vstoupil do KSČ. V roce 1939 odešel do Sovětského svazu, kde byl po přechodu hranic zatčen a posléze odsouzen ke třem letům nucených prací v gulagu. Nakonec však vstoupil do československé vojenské jednotky a začal spolupracovat se sovětskou tajnou policií NKVD.

Po roce 1948 se stal prokurátorem a vyšetřujícím soudcem. Kromě procesu s Píkou byl podezřelý i z řady dalších trestných činů. Mimo jiné i z vraždy Belgičana Emila de Backera a z organizování procesů s bývalými vojáky ze Západu (vše o životě Karla Vaše čtěte v cyklu Příběhy 20. století zde).

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/degradace-pro-prokuratora-karla-vase-dsd-/domaci.aspx?c=A140311_202529_domaci_ert

RINGOCZ

RINGOCZ (hodnocení, recenze)

"Národ, který se nepoučí ze své minulosti, je odsouzen k tomu, prožít ji znovu . . . ". Češi se se svou komunistickou minulostí nevyrovnali a osoba vraha Karla Vaše je pouze jedním mementem z mnoha podobných, která nám budou navždy připomínat, jak ČISTÉ ZLO nebylo potrestáno. Českému národu už nikdo nikdy neodpáře, jak se zachoval v roce 1948 k lidem, kteří bojovali a umírali za svou vlast. Generál Karel Janoušek (http://www.youtube.com/watch?v=-DFyOwageKo), letec Bryks, generál Heliodor Píka, a mnozí další - obětmi zločince a komunistického fanatika Vaše.

na příspěvěk reagoval KIT.HL

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Podle fotek to vypadá na nějakou, rychle spíchnutou, trapárnu! Radši si počkám pár let, až někdo natočí to stejné o Kalouskovi, Nečasovi a jiných!

na příspěvěk reagoval KIT.HL, marlboro

prudas2

prudas2 (hodnocení, recenze)

honzii

souhlasím s tebou a dnešní tzv. disidenti mají pochromané zdraví a sotva vyžívají z maleho důchodu a takovýhle ***** dostává nesmysly/a pořád žije/

honzii

honzii (hodnocení, recenze)

dokument jsem ještě neviděl, brzo to napravím, ale mám dojem, že by takovej člověk měl bejt dávno mrtvej

na příspěvěk reagoval prudas2

Reklama

Reklama