Reklama

Reklama

Hodiny harmonie

(festivalový název)
  • Kazachstán Uroki garmonii (více)
Ukázka z filmu 2
Kazachstán / Německo / Francie, 2013, 120 min

Obsahy(1)

Třináctiletý Aslan trpí poruchou osobnosti, která v něm vyvolává potřebu perfekcionismu. Ve škole je však nucen akceptovat právo silnějšího. Aslan se rozhodne systému postavit a čelit mu svým vlastním způsobem. (MFF Karlovy Vary)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (14)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Harmony Lessons je pohodový fesťáčik ktorý zachytáva (asi) Kazachstanskú triedu niekde na vidieku, Nesmierna chudoba , depresívne stavy, šikana a bezvýchodisková situácia sú slušne zachytené. No pri festivalových snímkach podobnej kadencie som akosi zvyknutý na kontroverznejšie a viac emocionálnejšie vypäté dejové vyvrcholenia. Keby som nevidel žiaden Hanekeho film hodnotil by som to vyššie. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je spousta vizuálně nepříjemných scén, které vás nutí zkroutit čelo a přivřít oči, ale stejně dál koukáte. Po dokoukání filmu jsem nebyla schopna napsat komentář. Dojem byl tak temný, že jsem potřebovala přesunout pozornost jinam, nejlépe 1 díl Červeného trpaslíka, aby si mysl na chvíli odpočinula. Po 12 hodinách se vracím k napsání komentáře, ulpívá mi na víčkách temný depresivní dojem, ať ze samotného filmu, ale také z obavy, zda to takto v Kazachstánu opravdu funguje a zda film není odraz reálných zkušeností Emira Baigazina. Konečná scéna je trochu hádanka. Hinty se objevují během filmu... ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

2/3 filmu skvělé, zrežírované s citem pro přesnou míru naturalismu, lyrismu i lakonického náznaku (syntax celků a detailů některých scén je jednoduše libec). Skličující atmosféru, stupňující se bezmoc i frustrovaná agresivita hlavní postavy marně hledající harmonický střed je navíc završená opět citlivou elipsou. Jenže po ní následuje upocená detektivka, rozsýpavá a vyztužená neumělými symboly, které naprosto bortí úspornou stavbu. Hodiny harmonie začínají někde blízko rumunské nové vlně a končí jako tuctové lyrické drama z XYstánu. Škoda, ale Baigazin je bezesporu velký talent. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně znepokojivý snímek o tom, jak vlastně funguje nebo nefunguje systém. Je to do jisté míry o šikanovaném mladíkovi, ale spíše je to možné chápat jako film o spravedlnosti a o tom, jak je na ni nahlíženo jedinci, kteří mají moc. Spravedlnost nefunguje, ne v tom společenském pojetí, ale budeme ji dál bránit. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Baigazin snoubil ohavný naturalismus se vskutku harmonickou přírodou a nelíbivými civilizačními motivy. To vše vypravuje optikou dospívajícího introverta. Uměleckou výtvarnost snímku oceňuji, stejně tak pohled na kazašskou step, kontrast mezi dětskými mučením a tichými krajinkami ale mohl být přece jen trochu zmírněn. 6/10 [KVIFF 2013] ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama