Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Akret 

všechny recenze uživatele

Každý z nás má jistě svůj sen o opuštěném místečku, kde bude pánem svého času s výhledem na moře. A přesně takový sen si splnili tihle dva kluci, kteří se rozhodli jeden rok strávit na opuštěném norském pobřeží, kde za svůj pobyt zaplatí přírodě sběrem odpadků, které vyplavuje každý den moře. Záviděníhodné odhodlání a tak dobře uskutečněné a naplno prožité dobrodružství, že se dalo jen závidět, v dobrém slova smyslu. (viděno v rámci festivalu Jeden svět 2013) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je totální balzám na duši. Není nijak dlouhý, ale zároveň není ani úplně krátký, když si uvědomím, kolik myšlenek v sobě skrývá. A to toho ti dva kluci mohli říct daleko víc. Nicméně klobouk dolů za takový projekt. Sice si myslím, že v té zátoce je teď další třítuna prvotřídního odpadu z moře, ale za ten pokus, uvědomění a snahu něco na tomhle světě změnit nemůžu dát jinak, než pět hvězd! Mimochodem ty záběry na ty kluky, jak tam v zimě v neoprenu surfují fakt nemají chybu. Tomu říkám svoboda! ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument o dvojici kluků, kteří strávili zimu na opuštěné norské pláži, na které sesbírali 3 tuny odpadků a surfovali. Nádherné záběry téměř panenské přírody, surfování a lyžování a hor divokých jako na Zélandu. Dokument byl také vtipný, zajímavý a jistě i velmi přínosný. Kluci si postavili parádní domeček z Hobitína, celou zimu měli naprostou volnost, náramně si užívali a vyčistili kus planety. Naprosto fascinující dokument. Norská příroda je neskutečná a ta pláž byla senzační. Jen je škoda, že neukázali, jestli se tam další rok vrátili, docela by mě zajímalo, co bylo dál. Takovou svobodu chci mít, z těch záběrů opravdu sálá neuvěřitelná pohoda, i když z části šlo o vážnou věc. 100%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SURFOVALI JSME V LEDOVÉ VODĚ. ŠTÍPALI DŘEVO, ABYCHOM ZŮSTALI V TEPLE, OPRAVDU JSME CÍTILI, CO ZNAMENÁ BÝT NAŽIVU. CHTĚL BYCH SI VZÍT NĚCO Z TĚCH POCITŮ S SEBOU.…“ /// Místo, kde vás nikdo neruší… pro někoho hrob, pro někoho zátoka, kam moře vyplaví tuny odpadků. Inge a Jørn se rozhodnout žít nějakej čas, tak nějak (jak říkáme my měšťáci) BLÍŽ K PŘÍRODĚ. Jejich touha po dobrodružství , ovšem musí bejt i touhou vaší. Pak snáz uvěříte, tomu, jak si užívaj zimu, déšť, sníh, dobrý vlny, tuny vodpadků (tak dobrá, tomu věřím). Ti kluci zažili něco zajímavýho. Nepřeceňoval bych to, páč tady nejde ani tak vo ideje, jako vo dobrodružství. Mám rád dobrodružství. Klidně bych tam s nima vodjel. Bez zbytečnejch keců… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mým snem je mít po surfování vomrzliny. 2.) Živím se jídlem s prošlou spotřebou. (Houmles? Hovno, je to in!) 3.) Thx za titule ,,neneezatch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za tu stopáž. Jinak teda.... jakou ekopohádku si dáme příště?? A surfovat v ledovým moři, kde okolo na pevnině je všechno pod sněhem a pak se přesunout do studený neutěsněný chatrče s "kamnama" z nějakýho uřízlýho sudu, ve kterých se nepřetržitě(!!) topí bůhvíčím, to musí být fakt zážitek jak cyp. Kam se na to hrabe sysifovská práce se sbíráním odpadků. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla v dubnu 2012 na filmovém festivalu Norských dokumentů v Haugesundu v Norsku. (Varan)
  • Tvůrci odmítli sdělit, kde se jejich pláž nachází s tím, že každý si musí najít svou vlastní pláž. (Skokan44)
  • Záběry, které nebyly točeny rukou ani jednoho z hlavních představitelů, vznikaly většinou přičiněným sourozenců jednoho z tvůrců, který je přijel navštívit. (Skokan44)

Reklama

Reklama