Reklama

Reklama

Ruka

  • angličtina The Hand
Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový
Československo, 1965, 18 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední film J. Trnky je smutnou bajkou o bezmocném harlekýnovi a všemocné ruce. Totéž co prožívá harlekýn byla ve své době situace i mnohých našich umělců. Film byl dlouho zakázán a v roce 1984 jej Americká filmová akademie označila za pátý nejlepší animovaný film všech dob. (woody)

Recenze (95)

Una111 

všechny recenze uživatele

Pan Trnka dokázal v 18 minutách povědět o totalitě víc než jiní celovečerním filmem. Totalitní moc - věčné, stále aktuální téma! Skoro se divím, že film neleží v trezoru znovu, protože ovládat lidi a vodit je jako poslušné loutky na provázku je snem každé, natož pak totalitní moci. A ještě dokonalejší je zabavit lidi tak, aby si těch provázků ani nevšimli... - - - https://www.youtube.com/watch?v=cS4Th36zN_g ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Úžasný krátký film velkého výtvarného génia. Můj oblíbený již od dětství. Velmi zvláštní je, že tento film pro dospělé (Nehledě na to že je animovaný) baví, dojímá a fascinuje i děti. Jeho skutečnou myšlenku jsem však pochopila až v pokročilém věku, znázorňuje to krásně přesně to, čeho se nejvíc bojíme. Krásná parafráze s jasnou, výborně podanou myšlenkou. Děsivé a opravdové až zamrazí. ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Jiřího Trnku mám ráda už od dětství, takže tohle byla taková sázka na jistotu.. Stejně mě ale tenhle filmeček dokázal mile překvapit a předčil moje očekávání :) Začalo to sice jako nevinná pohádka, ale pak následoval rychlý obrat a z pohádky se stal horor. Skvěle a jasně nám sděluje poselství, což se mi hodně líbí.. A jak autor dokáže vyjádřit cokoliv absolutně beze slov, to je prostě nádherná.. Nikdy by mě nenapadlo, že by ruka mohla salutovat, když jí chybí hlava.. Ale opak je pravdou! Nádhera! Nejlepší animovaný film! :) ()

mros 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší český animovaný film vůbec! Jiří Trnka zde dokázal vyjádřit spousty hodnot, v ději poznamenaném okolním světem. Naprostá genialita tohoto díla vyzní především v jeho mnohovýznamnosti a v naprosto originální ruce, pokoj nebyl jen záchrana, ale i jeho konec. Strhující příběh, který je základem české kinematografie. Trnkův příběh po právu získal nejen v Evropě mnohá ocenění, dodnes jeden z nejuznávanějších animovaných filmů na světě. ()

Hornet.CZ 

všechny recenze uživatele

90% / Velice temné a někdo by řekl až hororové, avšak inspirováno skutečností. Člověk, který nechtěl s režimem nic mít neměl život vůbec jednoduchý a tento film to potvrzuje. Poprvé jsem tento film viděl ještě za mého dětství a dosti mě děsil, děsit dokáže i dále ale pokud pochopíte co se autor rozhodl zobrazit, tak poznáte, že je to i dosti smutný příběh. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • V novinách, které podsunou harlekýnovi pod dveřmi, můžeme vidět černobílý obrázek Old Shatterhanda a Nšo-či z filmu Vinnetou (1963). (cheyene)
  • Jiří Trnka počas realizácie diela tušil, že ide o jeho posledný výtvor (aj zdravotne na tom nebol dobre), a preto s tým ponáhľal natoľko, že prehlásil, že je mrhanie času zalievať kávu a vychutnať si ju počas pauzy, a preto v posledných fázach už len lízal kávový prášok. (Biopler)

Reklama

Reklama