Reklama

Reklama

Série(7) / Epizody(44)

Obsahy(1)

S pomocou najnovších vedeckých technológií sa vám autori tejto série pokúsia priblížiť a odhaliť tajomstvá, ukryté po stáročia, či tisícročia, Tajomstvá pokladov, objektov, budov, ktoré sa dodnes archeológom nepodarilo rozlúštiť. Autori filmu sa vybrali za odkrývaním tajomstiev pokladov spolu so serióznymi bádfateľmi: archeológmi, historikmi, vedcami a pri hľadaní odpovedí nenechali nepovšimnutý žiaden detail. (STV)

(více)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (9)

Rozluštěné poklady (2012) 

Hodnotím průměrně, neviděl jsem všechny díly, někdy vata, někdy celkem zajímavé. Tak např. díl Text na turínském plátně - je to taková pro laika zajímavá podívaná, jakými různými metodami zle zkoupat a prokazovat stáří a pravost. ()

Tutanchamonův poslední úkol (2019) (S06E01) 

Na výstavě Tutanchamonovy hrobky, resp. artefaktů z ní jsem byl 2x, ale zcela jistě tam nebylo všech víc jak 5000 artefaktů. Tohle je zase ještě jiný pohled na věc. A hlavně teď už jsou všechny artefakty v novém Káhirském muzeu. 7/10 ()

Zatopené římské město (2019) (S06E04) 

Starověké římské město v dnešním Tunisku, jehož obyvatelé byli možná stejně okázalí jako ti přímo v Římě. Mohla za to právě rybí omáčka garum? Vyráběli ji z ančoviček a hlavně z vnitřností. Archeologové tu našli 100 nádrží na její výrobu a dalších 100 pod hladinou moře. ()

Zkáza Egypta (2019) (S06E06) 

Tak co se vlastně stalo. Sopka Okmok na Aleutských ostrovech (patří k Aljašce) vybuchla v roce 43 př. n. l. a soptila celé dva roky. Do atmosféry se přitom dostalo takové množství materiálu, které na vyvolání klimatických změn bohatě stačilo. A to znamenalo, že Egypt byl 2 roky zcela bez blahodárných záplav Nilu, což vyústilo v hladomor. A pak už to šlo se starověkým Egyptek od 5 k 0. ()

Podmořské Stonehenge (2021) (S07E03) 

Slušný slušný, osídlení cca 6900 př.n.l., to jsem nevěděl. ()

Záhada podlouhlých lebek (2021) (S07E05) 

No náhodou slušné slušné, protože na toto téma se toho ještě moc nenatočilo. Protáhlé lebky se nacházejí všude na světě, ale tyhle jsou docela mladé z 5. století a ještě k tomu v nedalekém Maďarsku. ()

Zapomenutý faraon (2021) (S07E06) 

To zajímavé je, že Abydos jako území schovává ještě řadu nálezů a objevů, tak mají archeologové ještě spoustu práce. ()

Reklama

Reklama