Reklama

Reklama

Tenshi no tamago

Animovaný / Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Japonsko, 1985, 71 min

Obsahy(1)

Tento animovaný film je o dívce, která prochází zcela prázdnou zemí. Nese sebou vejce, které se snaží chránit. Když dorazí do prázdného města potká ji poutník, který by rád věděl co obsah vejce skrývá.

Velmi nejednoznačné dílko, plné symbolů a náznaků. Nechává naplno pracovat dívakovu fantazii, protože otázky, které vám vyvstanou film v žádném případě nezodpoví. Naopak, čím déle se na film díváte, tím více nezodpovězených otázek nám zůstává. Vše podrthuje depresivní a mysteriózní atmosféra, která jde ruku v ruce se skvělou kresbou. (limited)

(více)

Recenze (68)

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo opravdu parádní. Neskutečně zajímavé, umělecká bašta. Není to standartní anime a věřím, že hodně lidem se to asi nepozdává. Žádní velcí hrdinové ani epické bitvy, jen malá holka s vejcem a její podivný společník. Celé to má takový zvláštní nádech něčeho cizího, jiného, nepochopitelného. A asi právě ta mysterióznost tohoto snímku bylo asi to co mě tolik uchvátilo. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Nejvíc na tomto roztomile smutném animáči potěší řemeslná propracovanost animace, která působí jako neustále se měnící surrealistický obraz. Klidné vodní hladiny, ponuré město, bizarní budovy a naprosté minimum postav a dialogů vytvářejí pro tento film zcela typickou atmosféru. Celý příběh vás provází zvědavost a chcete zjistit, co obsahuje vajíčko, o které se tak obezřetně stará malá holčička, či kdo jsou rybáři snažící se marně ulovit stínové ryby. Pokud ovšem očekáváte, že se dočkáte konkrétních odpovědí... nedočkáte se. Celkový dojem a pointu si musíte vytvořit sami. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tento skromný příspěvek k andělskému tématu mě trochu zklamal svým výrazem, ale ocenil jsem ochotu nemonumentalizovat a nevyprávět. Tiché pozorování mi vyhovovalo, ale sama kresba mu trochu odporovala. Přílišná zřetelnost, konkrétnost vychylovala symbolické podobenství v jakousi nadutou alegorii, vyzývavě předloženou k interpretaci. Cítil jsem, že všechno zachycené, spíše teče, než utíká, ale prudkost obrazů převážila nad fluidností, která jediná umožňuje ponor pod hladinou. Podvědomí zůstalo nezasaženo. Sen někoho, kdo nedovede snít. ()

masr

všechny recenze uživatele

Fa......chrrrrr, chrrrrrr. Fascinu.......chrrrrr, chóóó pšššššš. Fascinujícííííí chrrrrrrrrr. Fascinující uspávááááduo, chrrrrrrrr. Ale vážně - tento film je nejspolehlivější preparát pro spaní na světě. Důkaz: po šesti jeho spuštěních jsem stále nedošel dál než do pětadvacáté minuty - a navíc pořád ještě netuším, co se vůbec v tom filmu začalo dít. Jednoduše geniální uspávadlo! ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Nádherné. Depresivní. Temné. Ale zároveň krásné, jímavé a k zamyšlení nutící. Tohle dílo rozhodně není pro lidi bez fantazie, kteří neumí číst mezi řádky (což jsou zřejmě ti s nižšími hodnoceními). Myslím že každý trochu citlivý člověk si z filmu musí odnést poselství, ať už jakékoli, protože Tenshi no tamago rozhodně nemá jednoznačné vysvětlení, to si musíte najít sami, uvnitř sebe. Pro mne jeden z nejlepších animovaných filmů. A nebo ne, je nejlepší. Bůh toto místo opustil a vzal si sebou naději. Zůstali jen rybáři, živí, ale přesto mrtví, honící se nedosažitelným, honícími se v dávno mrtvém světě za malichernými stíny. Úžasné. Kéž by už svět stihla potopa, nač živit strom, který ničí vše okolo. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama