Reklama

Reklama

DK

Trailer

Obsahy(1)

Stavitel, který nejradši bourá. Plachý excentrik, chladnokrevný panikář, asketický hédonik, velkorysý uzurpátor. Vynálezce života. Nevkusné obrazy a kryty od vafek vyhazoval lidem z oken. „Dezinfikuju prostor," říkal, a nepřestal s odstrojováním a demolováním, dokud nedosáhl svého: zdi a předměty přestaly existovat, zůstalo jen zachycené světlo. Život člověka, který nikomu v ničem neustupoval a byl za to stejně obdivován jako bit. Je možné svobodně vynalézat a přitom přežít ve světě finančníků a maloměstských představ o životě? Lze si zachovat přesnost a čistotu a nelikvidovat přitom sebe i okolí? Dá se žít s vizionářem? Čím se platí za život bez kompromisu? Koláž jako metoda, fragmenty vzpomínek, hledání identity, ich-forma. Celovečerní dokument o životě a smrti radikálního architekta Davida Kopeckého. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Podivný experimentálně laděný dokumentární film svou formou zřejmě odrážející podivínství egoistického solitéra. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kolikrát se o někom říká, že jde o komplikovanou osobnost. Bára Kopecká natočila dokument o svém předčasně zemřelém manželovi a na začátku konstatovala, že si je ohledně Davida vlastně jistá jen dvěma fakty: 1) že byl architekt a 2) že byl otcem její dcery. A v citlivě natočeném dokumentu, který zaujal i mne, který o něm v životě neslyšel, dokazuje, že vůbec nepřehání. Pozoruhodný film. ()

Koprska 

všechny recenze uživatele

Ať na to koukám, jak na to koukám, mám pocit, že paní se snaží vyrovnat s nějakým traumatem a ztrátou a toto je projekce jejího problému. Je to osobité, tedy cenu, kterou to dostalo chápu, ale dle mě je to za hranicí toho, co je dokument a co už je pouze chronologické strohé popisování skutečností, které proběhly. Trochu mi to připomíná jak kdybych četla slohovou práci s útvarem vyprávění od žáka prvního stupně základní školy. Nic světoborného. Nejzajímavější na celém je komentář nějaké osoby, která pod dokumentem umístěným na ČT píše ,,Báro, proč?" a podepisuje se maminka. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10586874468-dk/21356226948/ Přijde mi, že ,,prostě proto, že jí chybí a mapuje si retrospektivně události, aby v sobě zaplnila díru." - dodatek, že jim vztah nefungoval - což nevíme by odpovídal. Těžko soudit, ale prostě za mě - Nemáte někdo něco lepšího? ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Podobné dokumenty mám ráda, protože jsou o skutečném člověku, bez filmových příkras. Architekta Davida Kopeckého jsem neznala a vlastně jsem se šla podívat, jak je na tom v dnešním českém světě vizionář provokáter. A je na tom blbě. Je na tom blbě, a to je dobře, protože to připomíná, že svět není obracen jen proti nám samotným, ale má to v něm těžké každý, jen to nejde na první pohled vidět. Výpovědi spolupracovníků, přátel a manželky nám umožňují si o DK vytvořit vlastní obrázek. Přesto si nemyslím, že zcela pravdivý, protože na to 75 minut nestačí a výpovědi lidí kolem něj bez výpovědi samotného Davida Kopeckého nemůžou pomoct tuto osobnost zcela pochopit. DK je inspirující dokument o člověku, který bořil a stavěl a zdá se, že neviděl lidi kolem sebe, což se podílelo na jeho sebedestrukci. Ale je to další výrazná osobnost dnešního světa. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2013 byl tento dokument jediným českým zástupcem. (Terva)

Související novinky

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

15.06.2014

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Bára Kopecká za film DK o kontroverzním a uznávaném architektovi Davidu Kopeckém. Film je podle poroty hluboce autorskou výpovědí… (více)

Reklama

Reklama