Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Severní Afriku

(TV film)
  • Velká Británie Battle for North Africa
všechny plakáty
Velká Británie, 1996, 2x58 min

Obsahy(1)

V září 1940 vyrazila italská vojska z Libye proti Britům v Egyptě. Mussolini se, jako už několikráte před tím, přepočítal ve svých možnostech, a koncem roku jeho vojska hnali Angličané zpět na východ. Musel pomoci Hitler, který na záchranu svého spojence vyslal Afrika-Korps pod vedením E. Rommela. Karta se obrátila, síly Osy se úspěšně vydaly na západ. Koncem roku 1941 a v první polovině roku následujícího byla situace Britů v Egyptě dosti prekérní. Obrat přišel 23. října 1942 mohutným útokem u El Alameinu. Tento nápor Italové a Němci nevydrželi. Navíc se 8. listopadu vylodily anglo-americké jednotky v Maroku a Alžírsku. Odtud se snažily proniknout do Tuniska. V květnu 1943, po půl roce krvavých bojů na severovýchodě a na jihu Tuniska, válka v Africe skončila. Čtvrt milionu vojáků Osy se ocitlo ve spojeneckém zajetí. Na řadě byla Itálie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

ArthasKarfa

všechny recenze uživatele

Afrika se stala velmi důležitým bitevním polem. Těžce zkoušení Britové odolávali náporu Italů a později Němců. Velmi zajímavé jsou popisy bitevního pole a malých zakopaných uskupení obou válčících stran. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Erwin Rommel je môj obľúbenec a v púšti to v prvej bitke u El Alamein celkom dobre spojencom natrel. Doplatil však na to, že Hitler nepovažoval tuto bitku za dôležitú a tak suroviny a vojnový materiál sa k nemu nedostali vždy čas, alebo neskôr keď spojenci držali prístavy, ak vôbec. Tak či je to perfektná ukážka jeho taktiky a hlavne jeho nasadenie 88 flak kánonov. 90% - 5* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva.Boje v Severnej Afrike se natiahli až do mája. 13. mája 1943 kapitulovala posledná z nemeckých jednotiek a britský generál Alexandr mohol Churchillovi poslať posledné hlásenie, že Británia sa stala pánom severoafrického pobrežia. Vojna v severnej Afrike, trvala na deň presne 32 mesiacov, (od vpádu Talianov do Egypta 13.10.1940). Operácia v severnej Afrike položila základy budúcich spojeneckých úspechov v Európe. Americkí vojaci získali bojové skúsenosti. Dokázali sa spamätať z počiatočných nezdarov a ďalej si viedli už veľmi statočne. Francúzske síly vichistického režimu spolu s de Gaulleovými jednotkami začali bojovať na strane Spojencov. Bola upevnená štruktúra spojeneckého velenia. Najväčším úspechom však bol rozsah dosiahnutého víťazstva. Dve kompletné armády, nemecká a talianska, boli úplne zničené. Africké dobrodružstvo Osy skončilo. ()

Reklama

Reklama