Reklama

Reklama

Olga

  • Slovensko Olga (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrá hostitelka, vášnivá hráčka a houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, statečná a neúnavná disidentka, žena věcná, vždy s nohama na zemi a vždy svá. Nový celovečerní dokumentární film režiséra Miroslava Janka (Občan Havel, Čtyři dohody) není pouze popisným životopisem, ale osobním portrétem výjimečné osobnosti – první dámy Olgy Havlové. Osobitá žena, veřejnosti známá jako manželka Václava Havla a zakladatelka nadace Výbor dobré vůle, je zde představena ze své civilní stránky. Janek se tolik nesoustředí na oficiální biografická data, ale nechává promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (51)

Peabody 

všechny recenze uživatele

Hagiografie, tedy psaní životopisů svatých, je obtížná disciplína, pokud se nemá rozplynout v sacharínu. Miroslav Janek to pojal klasicky jako dokument pro školní mládež, vynechal skoro všechny problematické momenty a předkládá takový pěkný gemutlich obrázek. Z věcnosti, odporu k oslavnosti, vznešeným kecům, atd paní Olgy toho moc nezbylo. Její vliv na manžela, to, jak jej držela u zdravého lidského rozumu a jaké zázemí mu poskytovala (neintelektuální, ale pro něho nesmírně potřebné) mi zde chybí. Chybí i srovnání s vlivem paní Dagmar, ale na to je ještě asi brzo, to nevyčítám. Jestliže nahazuje paní Spáčilová v MFD otázku, zda by za tento dokument neposlala paní Olga autory k šípku, je to eufemismus první třídy. Poslala by je velmi pravděpodobně poněkud jinam. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Asi jsem opravdu moc mladá generace na tyhle témata :-) Olga Havlová byla pro mě velká neznámá, a tento dokument jsem shlédnul spíše z hlediska všeobecného přehledu a jako studijní materiál. Bohužel, téma mi nepřijde až tak zajímavé a pomalu, ale jistě mi začaly padat oční víčka, obdobně jako ve škole ;-) Je vidět zjevné nadšení ze strany režiséra, který musí být touto ženou zřejmě posedlí. Více-méně, nic proti ničemu, ale jo, stojí to za shlédnutí. Ale bojím se, že lidem, kteří se o ní zajímají nějak víc, tak jim toto nedá nic nového a gravitační síla bude na jejich oční víčka působit ještě více, nežli na ty má. ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Intelektuální, nemainstreamový, pohled na přední českou intelektuálku, který si nedělá ambice vypichovat to, co životopisci zdůrazňují, ale hovořit o tom, co tvůrcům přišlo zajímavé nebo milé. Dobře, že je, že byla. Snad naše budoucnost není v herdek tupých babách, které moc nafukuje, ale v těchhle normálních ženských, které s mocí zachází lidsky, jako s čímkoliv jiným. A nepanikaří, když mocné nejsou. Kdybych ji znal, asi bych ji měl rád. Díky tomuto dokumentu ji mám rád zas o něco víc. ()

Jindrusa 

všechny recenze uživatele

Janek ve svém filmu, ukazuje Olgu, jako střídmou a praktickou, se zdravým nadhledem, ženu se skvělým odhadem na lidi a specifickým humorem, jejíž osobitost neproměnila ani politická funkce první dámy. Olga byla nejen manželkou našeho Havla, ale i jeho prvním rádcem a kritikem, životním přítelem do pohody, i nepohody. Jankovi se její osobu podařilo v jeho filmu alespoň částečně zpřítomnit. Celkově na mě ale nezapůsobil natolik výjimečně, jak by si nejspíš hlavní protagonistka zasluhovala. Možná, že zajímavých a intenzivních archivních záběrů nebylo dostatek na to, aby se její osobitost ve filmu mohla zcela vyjevit. I tak film ovšem zájemcům o její osobnost rozhodně doporučuji.. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Jankův životopis Olgy Havlové konzervativně čerpá z rodinného archívu a přímých svědectví jejích přátel. Originálním prvkem filmu se stalo zapojení rozsáhlých materiálů StB, které ovšem někdy příliš rychle zabíjejí pointu, ke které by třeba divák sám dříve či později došel. Přesto bych rád ocenil jemné náznaky z mocenského pozadí a typický disidentský humor devadesátých let, který na plátně reprezentuje především dobrosrdečná osoba Václava Havla. Celkově se mi nejvíce líbilo, že se Miroslavu Jankovi podařilo zmapovat osobnost někdejší první dámy velmi metodicky a vyváženě. 8/10 [KVIFF 2014] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Námět a scénář filmu vzešly z pera Anny Freimanové a Miroslava Janka, který se současně ujal i režie a kamery. (VášaVF)
  • Snímek bude uveden na největším lidskoprávním filmovém festivalu Jeden svět nejen na projekcích v Praze, ale také v dalších vybraných městech na regionálních ozvěnách festivalu. (VášaVF)

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama