Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Františka Ringo Čecha (S09E28)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Svérázný hudebník, malíř a ředitel divadla byl v mládí za recesi obviněn z hanobení republiky a ocitl se na několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Františka Ringo Čecha známe jako schopného muzikanta, komika, textaře, malíře, divadelního impresária a v poslední době i politika. Před rokem 1989 vystupoval v televizi i v rozhlase. Málokoho by asi napadlo, že i on ochutnal krutost komunistického režimu, tíseň jeho absurdních a vykonstruovaných procesů a poznal chlad vězeňské cely.
Františkův otec byl známý kabaretiér František Pražský. Ringo se nejprve vyučil v Kovoslužbě a chvíli pracoval jako elektroopravář, ale silný vztah k hudbě zvítězil a Ringo počátkem 60. let začal studovat bicí na pražské konzervatoři. V té době se seznámil se skupinou pražských recesistů, mezi kterými byli filozof Eugen Brikcius, publicista Oscar Gottlieb a další. Pro zábavu založili Tatarskou říši, měli svoji řeč, zákony, ministry i generály, hymnu i vlajku a svoji tatarskou armádu. Takto se bavili několik let až do léta 1963, kdy se ministři a generálové Tatarské říše sešli v kavárně u Nováků, kde Čech hrál. O přestávkách mezi hraním recesisté mezi sebou mluvili jako tatarští politici, chtěli vyhlásit válku Československu a výborně se bavili, jenže netušili, že je poslouchá udavač, který si myslel, že plánují státní převrat. Druhý den ráno byl Čech cestou do školy zatčen, převezen do Bartolomějské, dlouze vyšetřován a obviněn z přípravy ozbrojeného převratu. Následovalo obvinění z hanobení republiky a socialistického zřízení a několikaměsíční vyšetřovací vazba v ruzyňském vězení. Čech i další recesisté byli odsouzeni na 3 roky vězení, z čehož je zachránila až amnestie prezidenta Novotného. Tento atak moci jednadvacetiletým Čechem velmi otřásl, měl psychické potíže a uvažoval o emigraci. Podařilo se mu sice vycestovat do USA, ale po roce se vrátil domů, neboť cítil, že emigrace není pro něj. Absurdní proces se skupinou mladých recesistů a zkušenost s krutostí, jaké byli komunisté schopni, jej ale navždy poznamenaly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (6)

hermiona

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

to sator: ČT pořad nestopla a nesmazala info (pořád je na jejich stránce), pouze jej v daný den 14. 3. stáhla z vysílání kvůli nasazení životopisu Otakara Brouska, který v ten den zemřel - tuhle komnatu pak odvysílali v náhradním termínu 11. 4. Dělají to přece pokaždé s večerním pořadem, když nějaká osobnost zemře, to není žádná novinka. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kapitolka o neznámé podobě tvůrčího intelektuálního úniku. Další střípek do mozaiky režimních absurdit, který Žmolíkovým osudovým výrazem a účastí Šiklové občas dostává pachuť pokusu o obecné vyjádření totalitního zla. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pol hodinu preberať iba jednu jedinú, hoc zaujímavú, záležitosť spred 40 rokov sa mi zdá trochu taký podraz pre divákov. 50% ()

zette 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento porad mam rad. Preferuji ale dily, kdy jednotlive osobnosti jsou rozebirany v delsim casovem horizontu. To, ze byl Ringo par mesicu ve vezeni je sice "fajn", ale nikdo si z toho na zadek nesedne. Nebo alespon ne v situaci, kdy se tato neprijemna situace resi pul hodiny a nezbyde cas na dalsi komnaty tohoto kontroverzniho umelce. Jinak obraz "Zviratka obdivuji picu" na hrad:-)! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama