Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Normandii

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Normandy
všechny plakáty
Velká Británie, 1995, 2x58 min

Obsahy(1)

Z 5. na 6. června 1944 se u břehů Normandie shromáždilo na 6000 plavidel. V noci byli nad francouzským pobřežím vysazeni spojenečtí parašutisté a německé pozice bombardovalo letectvo i námořní dělostřelectvo. Za rozbřesku se na plážích, jejichž kódová označení vstoupila do historie /Juno, Gold, Sword, Utah, Omaha/, vylodilo 156 000 vojáků – Američanů, Britů, Kanaďanů, Francouzů. Nacistická „Pevnost Evropa" se dočkala své zkoušky ohněm a lidé na celém světě pochopili, že konec 2. světové války se opět přiblížil. Převaha Spojenců byla velká, ale přesto boje v Normandii pokračovaly po Dni D /D-Day/ takřka až do konce července. Tehdy Spojenci definitivně prorazili německou obranu a vydali se na Paříž a dále do západní Evropy. Vylodění v severozápadní Francii známé pod krycím názvem Overlord, jehož 70. výročí si letos připomínáme, je největší kombinovanou /námořní, leteckou a pozemní/ vojenskou operací historie. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých dielov - najvýznamnejších operácii druhej svetovej vojny - si myslím, že tento je naj-ikonickejší a najznámejší snáď pre každého. Vylodenie v Normandii preslávil napr. aj Steven Spielberg a to v úvodnej scéne vo filme Zachráňte vojaka Ryana. Čo sa týka samotného dokumentu, tak obsah aj forma sa výborne dopĺňajú a v dvoch hodinách sa preberie od prípravy až po vylodenie a postup spojeneckých vojsk, takmer všetko. 100% - 5* ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Pokud mám hodnotit samostatně tento díl, zaslouží si jeho tvůrci jednoznačně velké uznání za kvalitně odvedenou práci. Zamrzí jen chabé animace a také ne vždy stoprocentně přehledné grafické znázornění na mapkách. Ovšem s ohledem na to, že tento dokumentární cyklus vznikl před téměř dvaceti lety, jej tyto technické nedostatky o pátou hvězdu nepřipravily. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Tento díl je výborně zpracovaný do logického postupu spojeneckých sil v Evropě a přípravy operace Overlord. Opět je vše velmi přehledně rozloženo do příprav, vybavení obou stran i faktických možností útoku a obrany. Porážka Německa v oblasti severní Francie dlouho visela na vlásku. ()

Reklama

Reklama