Reklama

Reklama

Sarajevo: Atentát

(TV film)
  • Česko Sarajevský atentát (více)

Obsahy(1)

28. 6. 1914 padly v bosenském Sarajevu výstřely, které rozpoutaly do té doby nejděsivější válečný konflikt v dějinách - první světovou válku. Zabily muže, který byl sám velkým odpůrcem války a reformátorem, jenž chtěl svou říši přivést do nové doby mírovou cestou... V roce 2014 uběhlo sto let od vypuknutí první světové války. Osudový konflikt trval čtyři roky a vyžádal si 12 milionů životů. Záminkou pro toto neštěstí se stal sarajevský atentát na rakouského následníka trůnu Franze Ferdinanda a jeho manželku Sophii 28. června 1914. Tento skvělý dokument shrnuje klíčové a rozhodující události první světové války od jejích úplných počátků. Zároveň poprvé dopodrobna rekonstruuje poslední dny Franze Ferdinanda a ukazuje, co vedlo k jeho zavraždění, prakticky minutu po minutě. Tvůrci se přitom opírali o nejnovější poznatky historiků. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o Ferdinandovi a jeho smrti, jen škoda, že se tvůrci snaží diváka za každou cenu dojmout tím, že ho neustále masírují historkami jak byl FF pokrokový lidumil, milující taťka, oddaný manžel, kterej se z lásky vzepřel tradicím a apod. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Spíše než sarajevský atentát, tak tento dokument pojednává o životě Františka Ferdinanda a Žofie. Ale to není na škodu a divák si v tom najde to své co ho zaujme. Co mě akorát moc neoslovilo je to, že každou chvilku je v dokumentu znázorňován čas do atentátu. Po chvilce to působí docela protivně. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak neduživý Franz ke štěstí přišel...tedy než o čtrnáct let, deset dnů, dvě hodiny a třináct sekund nedošlo k tomu neštěstí, které se stalo dokonalou záminkou pro vyvolání první světové války. Samozřejmě, že to nebyl skutečný důvod ale naše sklony k romantizování historie nás na tu cestu přivedou vždy. Následník trůnu je znám především proto, jak zemřel. To si tvůrci dokumentu velmi dobře uvědomují a proto nám dávají mnohem větší vhled do toho, jaký byl vlastně člověk. Právě tato snaha jim brání v kritickém pohledu na tuto historickou osobnost. Dokument je velmi citově zabarvený a Františka vykresluje pouze jako renesančního jedince. Jsem toho názoru, že dokument by měl být objektivní vždy. Nicméně účel dokument splnil. Jediné, co je skutečně místy rozčilující je komentátor s odpočtem do atentátu, který je po chvíli velmi invazivní - už jen proto, že dokument skutečně útočí na lidské emoce a tento rušící prvek sem zkrátka nepatří. „Vyšší moc se postarala o znovunastolení řádu, který se mně bohužel udržet nepodařilo. “ - František Ferdinand d'Est A historie mu dává za pravdu... ()

Reklama

Reklama