Reklama

Reklama

Foo Fighters: Sonic Highways - osm legend

(seriál)
  • USA Sonic Highways

Obsahy(1)

V tomto novém seriálu oslavují Foo Fighters 20. výročí své existence zdokumentováním natáčení svého nejnovějšího, osmého studiového alba, při kterém putovali po Spojených státech. Seriál, který čerpá z hudebního dědictví a kulturního prostředí osmi amerických velkoměst - Chicaga, Austinu, Nashvillu, Los Angeles, Seattlu, New Orleans, Washingtonu a New Yorku režíruje zakladatel skupiny Dave Grohl. Natáčení probíhalo v legendárních nahrávacích studiích, jež odrážejí jedinečnou historii a charakter místa. V každém městě byla nahrána jedna píseň a každá nahrávka je spojená s místní hudební legendou. I samotné texty vznikaly v experimentálním stylu, který nemá obdoby: Grohl začal pokaždé skládat slova až v ten nejzazší okamžik, nechávaje se inspirovat zkušenostmi, rozhovory a osobnostmi, jež se staly součástí dění. Grohl tento dokument popsal jako "milostný dopis dějinám americké hudby". Každá epizoda představuje sondu do identity jednoho z měst a ukazuje, jak ten který region ovlivnil hudebníky v jejich formativních letech a naopak, jak tito umělci obohatili kulturní atmosféru svých rodných měst. Všichni umělci vystupujících v této show, bez ohledu na žánr či lokaci, začínali jako běžné děti, měli však velký sen: tvořit hudbu a prosadit se. (HBO Europe)

(více)

Recenze (19)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Parádní Grohlův pomník historii americké hudby. Překvapivě skoro vůbec ne o Foo Fighters, ale hlavně o hudební minulosti toho či onoho města, kde se zrovna nahrává další song na Sonic Highways. Stylově totální mišmaš, ale funguje to perfektně a Grohl jako režisér docela zraje. Doufám, že se brzo vrhne na něco dalšího. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Přiznávám bez mučení, nemám rád Foo Fighters, dokumentární tvorbu Davida Grohla jsem viděl všechnu a s despektem prozatím toleroval. K Sonic Highways jsem přistupoval tedy s odstupem, ačkoliv se mi koncept alba i dokumentární série hrozně moc líbí. Nevěřil jsem, že David Grohl se dokáže odprostit od "pouhé" propagace nové nahrávky své kapely. A voilá - ono se mu to jakž takž podařilo a ohromně ambiciózní projekt nakonec ukočíroval! Či možná se obklopil zručnými spolupracovníky - ač je to rozhodně renesanční člověk, nedokáži si představit, že zvládl stát v čele natáčení nové desky a takto rozsáhlého dokumentu ve stejnou chvíli. Ale toť vedlejší, pokud ano, tleskám a žvýkám svůj nevěřící klobouk. Našlo by se pár zaváhání a slabších epizod, ale na druhou stranu ta emocionálně silná na závěr to všechno vynahradila. Ne, nové album Foo Fighters si zase neposlechnu, ani se nebudu tlačit na jejich (plně vyprodané) koncerty ve Wembley, ale tahle cesta po USA a la Kerouac se povedla a zmapovala současný hudební zeitgeist asi tak dobře jak se jenom dalo vtěstnat do pouhých 8 hodin. Audiovizuál se samozřejmě povedl a štědré šeky od HBO naštěstí nevyletěly oknem. 75 % ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jako fanoušek Foo Fighters jsem si prostě nemohl nechat ujít dokumentární sérii, kterou skupina vytvořila ve spolupráci s HBO k dvacátému výročí své existence. V tomto unikátním projektu se skupina rozhodla nahrát své osmé album během cestování po Spojených státech. Každá epizoda představuje jedno město a jednu píseň z nové desky. Dokument však neslouží k prohloubení znalostí o Foo Fighters, ba naopak místo skupiny se věnuje hudební historii navštívených měst a nabízí tak jedinečný náhled do dějin americké hudby napříč všemi žánry. Dozvíme se tak, jaká scéna byla v Chicagu, Austinu, Nashvillu, Los Angeles, Seattlu, New Orleans, Washingtonu a New Yorku. Celkově to vytváří obrovský mix, který však funguje bez jediného zadrhnutí a to i díky skvělým závěrečným songům od Foo Fighters. ()

14krejca14 

všechny recenze uživatele

Báječná sonda do hlubin americké hudby. Dave a jeho banda u mě opět stouply. Za skvěle zpracovaný dokument a originálně nahranou desku, kterou já považuji za jednu z jejich nejpovedenějších (i když u mnohých je to naopak), nemůžu dát jinak než 5*. A songy napsané na tělo přímo městům a studiím, kde byly nahrány, to jen ukazuje, že Grohl svému řemeslu víc než rozumí... ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Páni .. osm měst a v nich osm ´velkých´ hudebních studií s obrovským renomé a opravdu nádhernou historií .. v každém minimálně jedna silná osobnost, která za sebou v uplynulých letech zanechala nesmazatelnou stopu a svým umem a vlivem silně ovlivnila své okolí - pomohla na svět spoustě dobré muziky ... svérázné postavy z minulosti, pamětníci, dožívající velikáni .. k tomu zajímavé informace z historie a občasné připomenutí klíčových důležitých událostí v hudebním světě na druhém břehu Atlantiku ... různé hudební směry, známé i nám zcela neznámé kapely a sólisté .... nostalgie - to je moje - proto paráda a opravdu velké nadšení .. jen .. musím přiznat, že nejsem žádný příznivec Foo Fighters, naopak, takže ty jejich songy na konci každého dílu jsem prostě přeskakoval ... ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama