Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pařížském letišti ukradnou Arturovi (Jean Rocheford) tašku s doklady. Je Silvestr, úředníci přestávají pracovat, ale okradeného odmítají pustit z tranzitního prostoru. Prý až bude normální pracovní den a kompetentní úřady potvrdí jeho totožnost. Seriózní muž středního věku se tak stává nedobrovolným vězněm letištního prostoru bez jakýchkoliv nároků. S překvapením zjišťuje, že ve velkých chodbách a halách není sám. Žije tu zdánlivě nesourodá skupina lidí, kteří jsou také bez dokladů, ale jaksi natrvalo. Vyjít z této zóny nikoho znamená pro ně vydat se napospas úřadům, které je pošlou zpátky do jejich země. Arturo se postupně sbližuje s bezprizornými podivíny, a jemu samému se tak otvírá prostor pro přemýšlení o vlastním životě…
Film vzbudil mimořádnou pozornost na MFF v San Sebastianu v roce 1993. Získal cenu za scénář a cenu pro režiséra. (šubelinka)

(více)

Zajímavosti (2)

Terminál (2004)

  • Film je inspirován skutečným příběhem íránského utečence Merhana Karima Nasseriho, který uvízl roku 1988 na pařížském letišti Charlese de Gaulla po tom, co mu byl zamítnut vstup do Anglie. Protože mu mezitím ukradli pas, francouzské úřady mu zakázaly opustit prostory letiště. Nasserimu nejdříve povolili vstup do Francie, nebo návrat do jeho rodné vlasti, ale on se rozhodl zůstat a vyprávět svůj příběh každému, kdo byl ochoten naslouchat. Celkově na letišti pobýval 18 let (1988–2006). Na letiště se vrátil v roce 2022 a tam také ve stejný rok 12. listopadu zemřel na infarkt. Nasseriho příběh byl zfilmovaný už roku 1993 pod názvem Spadli z nebe (1993). (don corleone)

Reklama

Reklama