foto

Claude Jade

  • nar. 8.10.1948
    Dijon, Francie
  • zem. 1.12.2006 (58 let)
    Boulogne-Billancourt, Francie

Biografie

Mezinárodně uznávaná francouzská herečka, Claude Jade je známá především jako hvězda filmů Francoise Truffauta. Ty zahrnují i její vůbec první film BAISERS VOLÉS (Ukradené polibky, 1968).

Dcera anglických profesorů vyučujících na univerzitě se narodila v Dijonu, kde se dala zapsat na dijonskou konzervatoř a po třech letech tu získala Cenu konzervatoře za roli Agnes z Molierovy L´école des femmes (Škola žen). Ještě téhož roku ji rodiče poslali do Paříže, aby pokračovala ve studiu herectví pod vedením Jeana-Laurenta Cocheta a brzy si jí všimla i televize. Hrála například jednu z členek rozvětvené rodiny měšťáků v seriálu VZÁCNÍ PTÁCI. Hned na to byla angažována do inscenace Pirandellova Jindřicha IV. v Theatre Moderne, kde ji objevil Truffaut pro roli Christine v již zmiňovaných BAISERS VOLÉS. Nejen díky jejímu výkonu ve filmu, ale také proto, že v té době byla partnerkou Truffauta i v osobním životě, začal se zájem o nový objev zvyšovat. Její projev byl tehdy popisován jako nestrojený, a sama podoba Claude Jade jako tvář vyjadřující spořádanou dívku z dobré rodiny, která se vymyká z rámce módní vyzývavosti šedesátých let. Potom následoval poměrně nevýrazný film VE ZNAMENÍ MONTE CHRISTA.

V roce 1969 natáčel Alfred Hitchcock svůj nový film TOPAZ a představitelka Doneilovy přítelkyně Christine z BAISERS VOLÉS nemohla uniknout jeho pozornosti. Ačkoli se jednalo o jeden z méně úspěšných Hitchcockových filmů, Jade tak došla do povědomí mezinárodního publika a následovaly italské filmy LA RAGAZZA DI VIA CONDOTTI (1973), japonské - KITA NO MISAKI (1975) a nadále samozřejmě francouzské produkce. Ty zahrnovaly pokračování „výjevů ze života Antoina Doinela“, kde hrála jeho přítelkyni Christinu a v dalším díle jeho manželku - DOMICILE CONJUGAL (1970) a L´AMOUR EN FUITE (1979). V Molinairově adaptaci románu Clauda Tilliera MŮJ STRÝC BENJAMIN si zahrála po boku belgického zpěváka Jacquese Brela, který tu ztělesnil postavu venkovského lékaře-filozofa z 18. století. Náročnější psychologickou roli pak dostala v prvotině režisérky Anny Walter SVĚDEK a ve filmu Gérarda Bracha LOĎ NA TRÁVĚ.

V polovině sedmdesátých let dala Claude Jade před filmováním přednost osobnímu životu a žila s rodinou v Belgii, kde občas přijala menší roli. Sice méně často, ale stále se objevovala ve filmu let osmdesátých i devadesátých.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2003 Meurtres pour mémoire (TV film)
À San Remo
2001 Theatre: Lorenzaccio (TV film)
2000 Bez rodiny (TV film)
Rampe, La
1999 Venuše, salon krásy
1998 Le radeau de la Méduse
Mémoires perdues (TV film)
Une sirène dans la nuit (TV film)
1997 Inspecteur Moretti: Un enfant au soleil (TV film)
Mais qu'est-ce qu'on fait du violoncelle? (TV film)
Rapapommes, Les (TV film)
1995 Porté disparu (TV film)
Sentiments mortels (TV film)
1994 Dobrou noc
Eugénie Grandet (TV film)
1993 Spadli z nebe
1992 Château au Portugal (TV film)
Dissident il va sans dire (TV film)
Tableau d'honneur
1991 Bonheur des autres (TV film)
1990 Window, The (TV film)
1989 Regulus 93 (TV film)
1987 Homme qui n'était pas là, L'
Qui sont mes juges? (TV film)
1984 Une petite fille dans les tournesols (TV film)
Voglia di volare (TV film)
1982 Lise et Laura (TV film)
Rendezvous in Paris
Čest kapitána
1981 Au bout du chemin (TV film)
Bahut va craquer, Le
Interrogatoire, L' (TV film)
Lenin v Paříži
Teherán 43
Treize (TV film)
1980 Grotte aux loups, La (TV film)
Nous ne l'avons pas assez aimée (TV film)
1979 Fou comme François (TV film)
Láska na útěku
1978 Amours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, Les (TV film)
Au théâtre ce soir: Volpone (TV film)
Pion, Le
Ulysse est revenu (TV film)
1977 Anneaux de Bicêtre, Les (TV film)
Britannicus (TV film)
Le collectionneur des cerveaux (TV film)
Una spirale di nebbia
1976 Antenne à Perrin (TV film)
Mamie Rose (TV film)
Sen a skutečnost
1975 Co je moc, to je moc
Kita no misaki
Malin plaisir, Le
Maître Pygmalion
1974 Au théâtre ce soir: Il y a longtemps que je t'aime (TV film)
Oiseaux de la lune, Les (TV film)
1973 Château perdu, Le (TV film)
Domove, sladký domove!
Number one
Prêtres interdits
Ragazza di Via Condotti , La
1972 Les feux de la chandeleur
Mandragore, La (TV film)
1971 Le Songe d'une nuit d'été (TV film)
Le bateau sur l'herbe
Shéhérazade (TV film)
1970 Nijinsky: Unfinshed Project
Retour à l'envoyeur (TV film)
Rodinný krb
1969 Můj strýc Benjamin
Topaz
Témoin, Le
1968 Ukradené polibky
Ve znamení Monte Christa
1967 Au théâtre ce soir: Henri IV (TV film)
Le Crime de la rue de Chantilly (TV film)

TV seriály

2000 Scénarios sur la drogue (TV seriál)
1998 Cap des Pins (TV seriál)
Žena zákona (TV seriál)
Mémoire perdue (S03E01)
1995 Belle Époque (TV seriál)
Julie Lescautová (TV seriál)
Vražda v bazénu (S04E01)
1993 Tête en l'air, La (TV seriál)
1990 V comme vengeance (TV seriál)
1989 Le grand secret (TV seriál)
1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)
Île aux trente cercueils, L' (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1974 Malaventure (TV seriál)
1970 Mauregard (TV seriál)
1969 Oiseaux rares, Les (TV seriál)
1967 Prunelle, La (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2014 Rebel Francois Truffaut (TV film) - a.z.
2010 Dva ve vlně
2003 On Location to Bed and Board
1997 Femmes chez Hitchcock (TV film)
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
1985 Vivement Truffaut (TV film)
1964 Chroniques de France (TV seriál)

Host

TV pořady

2001 AlloCiné talkshow (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace