Reklama

Reklama

Zpověď zapomenutého

  • Francie Confessions d’un disparu (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film zachycuje vznik inscenace opery a představuje Josefa Myslivečka, přítele a učitele W. A. Mozarta. Na jaře roku 2013 operu Olimpiade uvedlo Národní divadlo v Praze, Dijonu, Caen a Luxembourgu v nastudování přední evropské režisérky Ursel Hermann, dirigenta Václava Lukse a jím vedeného Collegia 1704.

Film diváka seznamuje s osobností skladatele Josefa Myslivečka (1737 - 1781) a jeho hudbou. Zpověď zapomenutého se skládá nejen z pozorování zkoušek Myslivečkovy opery Olimpiade, kterou nastudoval dirigent Václav Luks se svým orchestrem Collegium 1704, v režii německé režisérky Ursel Herrmann a posléze uvedl v Praze, v Dijonu, v Caen a v Lucembursku, ale také z obrazů míst, v nichž Mysliveček působil. Zachycení zkoušek probíhajících na konci roku 2012 a na jaře 2013 bylo rozšířeno o natáčení v Itálii, především v Neapoli, v Benátkách, v Bologni, ve Florencii, ale také v krajinách Zaalpí. Natáčení a střih filmu zabralo autorovi více než dva roky. Jako kameramana pražských scénických a orchestrálních zkoušek si režisér přizval známého dokumentaristu Miroslava Janka, držitele Českého lva za film Občan Havel a dokument Olga. Senzitivní záběry z Itálie natočil Petr Václav vesměs ruční kamerou. Nesnaží se ale rekonstruovat dávno změněný charakter míst, hledá jen odlesk světa, v němž se Mysliveček pohyboval, vzpomínku na osmnácté století. (Mimesis Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Dokument je jakési cvičení či předstupeň filmu IL BOEMO - tím, jak slovy Rodena cituje vzpomínky, dojmy a myšlenky Myslivečka (např jeho rady Mozartovi, že když chce mít v Itálii úspěch, musí skládat jejich hudbu, ale lépe než oni)na cestách Itálií nebo i do Mnichova, kde se léčil na venerologické klinice. V hlavní lince sledujeme zkoušky opery vedené Luksem se zpěváky a orchesterm. Velmi působivé, především skvělá hudba a zpěv. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument má velký podíl vážné hudby. Pobavily mě ale nevážné "Marie Terezie Mozarta nesnášela" a pár dalších hlášek jako "Nemám víc majetků, než co se vejde do cestovní truhly", "jeho dětská kariéra cvičené opice skončila" , "mluvilo se o něm jako o tažném volovi" nebo "dřív zánět zubů mohl odnést i toho největšího ducha". ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně tu jsou různé náladotvorné záběry doprovozené titulní „zpovědí“, jež zní hlasem Karla Rodena. Dává nám ve zkratce nahlédnout na to, jak vlastně vypadal život nájemného skladatele ve druhé polovině 18. století. Druhou zhruba polovinu filmu tvoří záběry ze zkoušek na živé provedení Myslivečkovy opery Olimpiade poprvé po 235 letech. A nakonec ani nevím, zda mi přišel zajímavější tenhle pohled do zákulisí opery nebo střípky ze života skladatele. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krásná práce. Samozřejmě hudba sama je skvělá devíza sama o sobě, ale různé citáty čtené Rodenem tomu sledu zkoušek dodávají zajímavý kontext. Včetně pak nahlédnutí do archivu k otázce různých italských reálií 18. století. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama