Reklama

Reklama

Kina, kina, kina

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1985, 10 min

Režie:

Aleš Sobotka

Hrají:

Felix le Breux (vypravěč), Richard Honzovič (vypravěč)

V dobách, kdy o digitalizaci kin se ještě nikomu ani nesnilo, měla ovšem už filmová technika za desetiletí své historie už hodně turbulentní a převratných okamžiků za sebou. Historie kin se na území Československa začala psát v Karlových Varech, dne 15. července 1896 Dokumentární film představuje průřez jakým kina v naší republice postupně vyvíjely. Od prvních jednosálových kin v dobách, kdy ještě nebyla televize a tak kinosály byly stavěny pro velký počet diváků, až po současnost, kdy je tendence stavět několik menších sálů v jedné budově. Od dob, kdy byla promítačka na ruční pohon ... přesně jako v pohádce, která většinou začíná tím magickým "kde bylo, tam bylo ...". A oním magickým místem je i přítmí kinosálu - ať už v minulosti nebo i dnes. (Doku CS)

(více)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první ! Zajímavý film dokumetující vznik prvních kin až po rok 1985, který byl považován za vrchol z hlediska moderního vybavení prejktorů, ozvučení atd... Film byl obohacen nejen o dokumentární záběry ale i vyprávění prvních promítačů, kteří při projekci dávali signál malé kapele kdy má a nemá hrát atd.. :-) Samozřejmě dnes bychom mohli navázat dokumentem na ten rok 1985 :-) Tehdy se nikomu o digitalizaci, 3D (dnes už dokonce 5D kinech) sni nesnilo. Mne zaujal to jak se k prvním filmům u nás protože byly němé pouštěly ozvučené pasáže s desek např u slavného válečného filmu Wings. Také byla zajímavá informace, že nástupem televizí lidé čím dál více vyžadovali od kin stejný komfort jako měli doma na gauči, proto se postupně upouštělo od tvrdých prkených sklápěcích sedaček a velkých sálů pro tři sta a více diváků. Už v sedmdesátých létech nastal nástup pohodlnějších křesel a menších sálů. Já tedy asi měl měl smůlu a pamatuji jen tvrdé. V jednom z posledních takových kin jsem viděl Titanic a ty tři hoďky se na mém pozadí drasticky podepsaly. Ještě než parník najel na kru jsem nevěděl na kterou ze svých polovin více přenést váhu a které ulevit! :-) * * ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

"Dřív, když byl film ještě němý, doprovázel každé promítání orchestr pod plátnem. Ne vždy bylo vše sladěné, a tak se mnohdy stalo, že film dávno skončil a muzikanti ještě hráli." ()

sator 

všechny recenze uživatele

Fajn snímek... 28.12.1895 viděli první diváci první film světa a to od bratrů Lumierových ve francii.Jednalo se vlastně o první biograf. Velmi rychle po světové premiéře a to 15.7.1896 byl promítnut první film na území Čech v Karlových Varech. Od doby vzniku němého filmu, kde atmosféru dokresloval hudebníci, nebo se pouštěla hudba z gramofonové desky přešel film k filmu zvukovému a později k barevnému. Zatímco film prošel dynamickou změnou, prostor pro diváky se v podstatě nezměnil a i tomto tématu pojednává snímek ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Pár zajímavých informací se tu člověk dozví, např. o úplně 1. promítání na našem území, které proběhlo v Karlových Varech 15.7. 1896. Ale jinak to v zásadě jede po povrchu, žádná velká hitparáda to není. ()

Reklama

Reklama