Reklama

Reklama

Sweatshop

(seriál)

Obsahy(1)

Sweatshop je pejorativní označení pro podnik s nepřijatelnými pracovními podmínkami. Tři mladí norští módní bloggeři byli vyslání do jednoho takového sweatshopu v Kambodži. Brzy na vlastní kůži poznávají každodenní život zaměstnanců místní textilky a zjišťují, že jejich pracovní i životní podmínky jsou mnohem horší, než si kdy tito fashion bloggeři dokázali představit, a že konečná cena oblečení v Norsku je mnohdy několikanásobně vyšší než měsíční plat místních pracovníků.

Za projektem stojí norský deník Aftenposten, na jehož webu jsou všechny čtyři epizody dostupné s anglickými titulky. Pořad vzbudil ohlasy v médiích po celém světě a vyvolal diskusi mimo jiné i v norském parlamentu. Zúčastnění bloggeři se po návratu do Norska stali aktivisty, bojujícími za zlepšení podmínek zaměstnanců sweatshopů, které velcí dodavatelé oblečení stále přehlížejí. (skrblik007)

(více)

Recenze (12)

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Protagonisty téhle reality show nelze prakticky z nějaké zabedněnosti vinit. Když lidi žijí v bublině, strašně těžko můžou dohlédnout za její okraj. Aby se z tohoto stavu mohli nějak vymanit, musí ta bublina nejprve splasknout. A proto palec nahoru deníku Aftenposten, který tuhle norskou fashion bublinu nechal prasknout velmi důmyslným a senzačním způsobem. ()

Reklama

wafc 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi Ludvigova věta, kdy řikal, že všichni víme, že život těhle lidí asi neni nic moc, ale pořádně si to uvědomíš, až když to vidíš, případně zažiješ na vlastní kůži. Nicméně mam takovýho tušáka, že realita bude skutečně ještě mnohem horší. Obzvlášť když jim bylo řečeno, že na spoustu pracovišť je nepřijali. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se snaží informovat. Mnozí jistě namítnou, že: "s tím přece já nic neudělám", ale tento přístup opravdu nic nezmění. Stačí začít u sebe a zajímat se o to, co vlastně kupuji, kde a proč to vůbec chci koupit. Problémů jako je tento je na světě spousty a každý z nich si zaslouží svou pozornost. I kdyby se někteří lidé po zhlédnutí podobného seriálu jen trochu zamyslel a zkusili změnit svůj přístup k okolí, věřím, že věci by se začaly pomalu zlepšovat. Opravdu nám stojí za to, koupit si za spousty peněz kupříklad Adidas kalhoty, když jejich výroba probíhá kdesi v Bangladéši za neuvěřitelně špatných pracovních podmínek? K seriálu: Je příhodné udělat reality zrovna pro Nory, kteří už v porovnání s ČR mají ceny a hodnoty věcí nastavené úplně jinde, natož pak s chudou Kambodžou. Prosím, než po zhlédnutí napíšete něco negativního, nejdřív se alespoň na chvíli zkuste zamyslet. ()

Jitomirka 

všechny recenze uživatele

Pošlete tři zhýčkané a rozmazlené puberťáky a sledujte, jak jsou zmožení po dvouhodinové práci. Na dokument jsem byla hodně zvědavá, námět super a zobrazená realita je mrazivá, ale čekala jsem, že se mě to dotkne víc. Tak nějak mi to nepřineslo nic nového, neukázalo mi to nic, co by mi vyrazilo dech. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Režisér seriálu uvedl, že bylo složité najít v Kambodži vůbec nějakou továrnu, jež by natáčení umožnila. (Zdroj: deník E15). (hippyman)
  • Z denní mzdy rovnající se třem dolarům na osobu musela trojice norských bloggerů obstarat stravu i pro štáb. (Zdroj: deník E15). (hippyman)

Reklama

Reklama