Reklama

Reklama

Tibet, střecha světa

(TV film)
  • Čína Roof of the World
všechny plakáty
Čína, 2015, 55 min

Obsahy(1)

Drsná a úchvatná krajina, kde lidé spojují tradice s moderním způsobem života.

Film Tibet, střecha světa natočil mladý režisér H. Tang, který se zajímá o ústně tradovanou historii. Ve filmu se postupně setkáme s příběhy několika tibetských rodin žijících v překrásné, drsné přírodě v duchu tradice svých předků. Tibet leží na náhorní plošině, kde je průměrná roční teplota pod bodem mrazu. Největší a nejznámější město Lhasa leží ve výšce 3650metrů nad mořem. Tibeťané jsou především pastevci, kteří musejí skvěle ovládat své koně. I proto jsou pro ně tak důležité tradiční jezdecké závody chlapců a bravura ovládání malých odolných koní v náročném terénu. V jiných oblastech se však setkáte i s pěstováním jablek a obděláváním polí během krátkého horkého léta. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Věděla jsem, že Tibet je překrásná země, ale že až tak, to jsem mohla na vlastní oči zřít až prostřednictvím tohoto dokumentu. A jak říká dalajlama: "... miluji všechny lidi. Miluji i Číňany, i když se zmocnili Tibetu...," tak tím spíš já se musím snažit nepropadat zlobě vůči Číně a nezkaleným zrakem zřít, že Tibet je střecha světa, jež má k nebeské blaženosti tak blízko... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tibet 2015. Mobilní telefony, obchod s překrásnými jablky, džíny, kšiltovky i triko s Angry Birds na mladých Tibeťanech, ale i inspirující život velké společnosti a usměvavých a navzájem si pomáhajících lidí. Oddanost krajině, víře a tisíciletým tradicím v nádherně zpracovaném dokumentu. ()

Crejdl 

všechny recenze uživatele

za čí blaho to národy po světě a nyní především v Česku vyvěšují tibetské vlajky a uctívají dalajlámu, který z Tibetu prchl, protože díky Číně tam dalajlámům vyhovující feudálně-otrokářský systém padl? Doufám že se dokument dostal k Havlovi v pekle ! ()

Reklama

Reklama