Reklama

Reklama

Když Paříž patřila Německu

(TV film)
  • Francie Paris : L'occupation vécue par les Allemands (více)

Obsahy(1)

14. června 1940 jednotky Wehrmachtu obsadily Paříž, a započala tak okupace francouzské metropole. Nacistické zákony byly v Paříži v platnosti déle než čtyři roky. O tomto rozporuplném období toho už bylo mnoho řečeno, ale nikdy z hlediska tehdejšího nepřítele. V tomto filmovém dokumentu hovoří němečtí vojáci o svém dvojím životě, jaké pro ně bylo cítit se turistou okouzleným městem světel, ale zároveň být i představitelem nejnelidštější utlačovatelské mašinerie na světě. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele

Problém s dokumentem je v tom, že je proněmecký. Většina celovečerní (!) stopáže je věnována tomu, jak se Němci fotili u památek, jak malovali sami obrazy, jak je Pařížané alespoň zpočátku obdivovali, jak měli vlastní kina, jak nakupovali, co posílali domů, jak chodili do bordelů... A během té doby asi dvakrát se objeví informace o pařížském odboji a že za jednoho zabitého německého důstojníka popravili Němci 250-300 zajatců. o židech jsou zde jen letmé zmínky, jeden pamětník sebekriticky přizná, že se jako vojáci chovali arogantně a lidé je pak neměli rádi. Pro našince, kteří tak rádi odsuzují chování Čechů k Němcům v Sudetech, doporučuji, jak se chovali Pařížané k Němcům po osvobození Paříže spojenci - holt si lidi v celé Evropě na Němcích tu několikaletou frustraci potřebovali vybít. Samotné invazi a osvobození Paříže jsou věnovány asi tři, možná pět minut. Je zde sice pár zajímavých věcí, nemravy zaujmou dobové záběry odhalených žen v pařížských bordelech, ale celkově je to hodně povrchní a nevyvážené. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý dokument o Paříži v letech 1940-44. Je netradičně podaný pohledem Němců, takže si můžeme uvědomit, že si tam (zejména v prvních dvou letech) žili jak prasátka v žitě. Bylo to vlastně umístění "za odměnu" nebo na dovolenku. Nejvíc mě fascinovala informace o tom, že na zvláštní účet, z kterého Němci hradili své náklady v Paříži a okupované Francii, platila fr. vláda denně neskutečnou hromadu peněz (bohužel částku si nepamatuji, ale byla v dokumentu uvedena). Okupovaný platí okupantovi, aby tento mohl utrácet dle libosti. Dále informace o tom že 2/3 francouzské zemědělské produkce byly rezervovány pro okupanty. Zbylá třetina nemohla Francouze uživit. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro me nove informace. Prekvapilo me, ze strouhanou mrkev jsme zacali jist az s  okupanty. Dozvite se, ze Nemci  odvazeli z Nemecka dve tretiny potravin. Vojak mel 90 marek coz byl ekvivalent minimálního platu. Alejidlo  aubytovani zdarma a  kurs byl nadhodnocen ctyrikrat. Takze vojaci nakupovali jak divi. Dustojnici měli dvakrát vetsi pat nez vojaci. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno