Reklama

Reklama

Mafiáni

(seriál)
  • Slovensko Mafiáni na Slovensku (pracovní název)
Slovensko, (2015–2017), 12 h 55 min (Minutáž: 30–55 min)

Režie:

Tibor Szilvási

Hrají:

Marek Majeský (vypravěč), Milan Žitný, Jaroslav Ivor, Anton Heretik, Peter Majtán, Milan Lučanský, Peter Tóth, Daniel Vražda, Desana Dudášová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(25)

Recenze uživatele klukluka k tomuto seriálu (2)

Mafiáni (2015) 

Opravdu vyčerpávající výčet slovenských mafiánských skupin z devadesátých let a počátku nového milénia včetně popisu jejich kriminální činnosti. Ta se v podstatě neustále opakovala- jednoznačně nejvíc se praktikovalo výpalné- a seriál tak pro mě postupně lehce ztrácel na atraktivitě- bylo to už krapet monotónní. Za chybu považuji absenci fotografií některých ústředních postav jednotlivých kauz a minimálně například u “Žaluda”, který měl být nakloněn médiím, bych si uměl představit i výňatek z nějakého TV rozhovoru (stejně jako tomu bylo třeba v případě Jozefa Svobody). Vše ostatní už jen chválím a zejména pak 13. (speciální) díl, který nám divákům objasnil, proč se zločineckým organizacím na Slovensku vedlo tak dobře. Jinak si nejsem vědom toho, že bychom u nás v Česku měli podobný seriál, což je určitě škoda. Ale třeba se dočkáme... P.S.1: Zajímavé, že jediný díl seriálu, který si nepustíte z youtube, je ten o politickém krytí slovenských mafiánů (o SIS a Jaroslavu Svěchotovi). P.S.2: Co se na youtube naopak objevuje, jsou Černákova moudra namlouvaná z kriminálu. Nezdá se mi v pořádku, že člověk odsouzený na doživotí, má podobným způsobem možnost ovlivňovat veřejné mínění. ()

Súmrak bossov (2017) (S02) 

Súmrak bossov byl do značné míry postaven na stejných respondentech jako Mafiáni, jejich okruh se ale viditelně rozrostl, což hodnotím jednoznačně pozitivně a připisuji to nesporné kvalitě Mafiánů a z toho plynoucí důvěře kompetentních lidí k tvůrcům tohoto volného pokračování. Podařilo se odbourat i největší nedostatek Mafiánů, totiž přiblížit podobu všech lidí, o kterých se zde hovoří, včetně těch, kteří se zde byť jen mihli. Umím si představit, že by to celé mohlo být ještě o poznání lepší, divácky atraktivnější, protože emotivnější, pokud by zde například dostali prostor příbuzní a blízcí gangsterů i jejich obětí, ale bez ohledu na to vnímám Mafiány i Súmrak bossov jako důležité, užitečné projekty, na které by měli v ideálním případě podobným způsobem navázat také tvůrci z dalších bývalých východoevropských zemí, abychom dostali možnost určitého srovnání. Nejvíc mě pochopitelně zajímá Česko, i když se mi naši mafiáni momentálně jeví jako slabej odvárek těch slovenských. Ale třeba se pletu..? Tím spíš bych si přál, aby někdo tuto moji představu pokud možno co nejdříve naboural. Jinak klobouček všem zúčastněným za odvahu- projevovanou tehdy i nyní! Bez vás by to tam řídil Svěchota se Sýkorou ještě teď. P.S.: Nedá mi to, abych nenapsal, že mi nepřijde úplně fér, aby byl po bok Kyselinárů, Lališů, Mellovců a podobných obr šmejdů řazen i Mikuláš Vareha. Dokonce si říkám, jestli se vážně nejednalo o někoho, kdo rozhodně víc společnosti prospíval než škodil..? Jeho medailonek mě určitě nepřesvědčil o opaku. ()

Reklama

Reklama