Reklama

Reklama

Pozor na Slendermana

  • USA Beware the Slenderman
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Byl to lokální příběh, který vyděsil celý národ - dvě dvanáctileté dívky z města Waukesha vylákaly kamarádku do lesa, kde jí zasadily devatenáct bodných ran. Chtěly tím zapůsobit na mytickou postavu bez tváře, která na internetu vstoupila do širokého povědomí pod přezdívkou "Slenderman". V příběhu však jde o mnohem víc než jen o to, co hlásaly ponuré titulky v médiích. Alarmující dokument se noří hluboko do zákulisí tohoto šokujícího zločinu a zkoumá, jak může městský mýtus šířený na internetu zakořenit v snadno ovlivnitelné mysli mladých lidí, což vede k nepopsatelným činům. Ve filmu režisérky Irene Taylor Brodské (nominované na Oscara za krátkometrážní dokument The Final Inch) se prolíná Slendermanem inspirované umění, hry i videa posbíraná z internetu, stejně jako srdcervoucí rozhovory s rodinami obou dívek, svědectví ze soudní síně, názory odborníků i záznamy z výslechové místnosti, aby byly posouzeny všechny aspekty tohoto neobvyklého případu. Mrazivý snímek v konečném důsledku ukazuje, jak izolace adolescentů, duševní nemoc i vágní povaha internetu napomohly vytvořit v hlavách dvou mladých dívek nebezpečný příkaz, který všem zúčastněným zásadně změnil život. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Omnoho viac, ako o šialenom čine dvoch malých dievčat, či akejsi legende o “chlapíkovi bez tváre”, je hlavným zámerom tvorcov, pohľad na závažnú duševnú chorobu, zvanú schizofrénia, ktorá bola zrejme hlavným dôvodom, spáchania daného skutku. Byť to o 30 minút kratšie, aj tunajšie hodnotenie by bolo rapídne vyššie. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tie dve dievčatá boli čudné už od prvého pohľadu. Ale takým nezdravým spôsobom. Kebyže som slovenský turista a idem do USA a za slnečného dňa by ma zastavili doobeda vo vyľudnenej štvrti na americkom predmestí a ponúkli by mi cookies, hystericky zvresknem, hodím do nich kofolu v dvojlitrovej PET fľaši a zdrhám. Určite mi nepripadajú ako dve sympatické, neškodné puberťáčky. A samotný film Pozor na Slendermana? Je komplikované pochopiť, čo vlastne chce. Jednak rozpráva o skutočnom prípade dvoch dievčat, ktoré pobodali svoju rovesníčku (prežila, ale schytala skoro dve desiatky bodných rán nožom a do konca svojho života bude traumatizovaná). Jednak je o Slendermanovi, na ktorého svojím krvavým činom chceli zapôsobiť. Zároveň však tento dokument je aj o negatívnom vplyve médií na deti. Plus pátra po tom, čo sa musí stať, aby sa z dvoch detí stali krvilační vrahovia. A filozofuje nad vznikom mýtov, mestských legiend a monštier. Nie málo tém na jeden film! Možno i preto má až dve hodiny. Lenže v ničom nie je dôsledný. Nedoťahuje veci do úspešného konca. Jednotlivé myšlienky nie sú zlé, atmosférické letecké zábery na americké mestečká v lesoch sú strašne inšpiratívne (takmer by ste verili, že Slenderman nie je internetový výmysel, ale skutočný mýtus zo 17. storočia) a samotný zločin je desivý sám osebe. Ale na štvrtú hviezdu by som to nevidel. ()

Reklama

Philcze 

všechny recenze uživatele

Asi nejméně příjemný film, co jsem za poslední rok viděl. Na první pohled velmi solidní true-crime, který odpovídá nepokrytě děsivou historku jednoho zločinu. Podivnější je ale přístup, jakým tvůrci zacházejí se samotným Slendermanem. Slenderman není mýtus, městská legenda jako Lochneska, Bunny Man nebo Yetti. Je to fascinující meme, který na sebe nabalil stovky tisíc izolovaných dětí internetu (let's face it - většinou dcery Tumblru s láskou ke špatným fanfikcím), což sice dokument v jedné části rozebírá, ale nedostatečně zdůrazňuje, že Slenderman je jen to - původem hříčka ve Photoshopu, která se absurdní rychlostí rozšířila do všech koutů internetu. Dokument ale místy navádí k zacházení se Slendermanem jako skutečné městské legendě, čímž z pachatelů dělá oběti. Ukazování prstem na nekonkrétní problémy ("the internet being internet", vztah školství a technologie) je snadné, rozebírání skutečných výsledků případu (duševní choroby, podcenění výchovy) naopak zůstává podivně v pozadí. 70% P. S. Pousmání k dobru za Krysaře. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ja som si tu prečítal pár komentárov a čakal nie úplne seriózny dokument, ktorý sa bude čiastočne na slendermanovskom mýte priživovať, no a po pozretí nemám vôbec pocit, že by zábermi na deti sledujúce creepypasta videá, prestrihávané komentármi Richarda Dawkinsa, niečo také robil. Každopádne je to moderný dokument na modernú tému, a tie sa vždy snažia baviť. A práve v tomto ohľade mi z toho nevychádza úplne úspešne. Takže mi v podstate vadí, že nerobí to, čo mu ostatní vyčítajú, ale asi je to skôr celkovou nudnosťou a stupiditou Slendermanovej konšpirácie. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Od začátku mě to moc nebavilo, slyším výpovědi obou zločinců, vím co se stalo, není zde žádný prostor pro spekulace. Bezprostředně po násilném aktu jsou pachatelé dopadeni a probíhá výslech. Pravda, povaha případu žádné spekulace ani nedovoluje, takže se hlavní linka příběhu zákonitě bude točit kolem otázky PROČ? Co se 12 leté holce musí honit hlavou aby byla schopna naplánovat vraždu spolužačky, celou akci posunout aby dopřála své oběti ještě jeden den a po pár hodinách od uskutečnění násilného aktu o něm u výslechu hovořit nezávazně tak jako o počasí, nebo spíš o animáku, který nedávno viděla. Z některých reakcí a vyjádření holek mrazí až na prdeli. Dear God, this is really happening. It didn't feel like anything. It was like air. Výpovědi jedněch rodičů mají slušný náboj, výpovědi druhých vzbudí wtf moment. Prostor dostávají také odborníci na internetový folklór, třeba takový Dawkins hovoří rozumně ikdyž vypadá, že ho filmaři Skypem právě probudili. Popis internetů a fenoménu Slenderman působí jako televizní příručka pro neznalé, jako výplň v bulvární reportáži. To vše vytváří dojem enncyklopedie a ty já nerad. Naštěstí se ke slovu dostanou také znalci z oboru psychologie, (SPOILER finále celého filmu pak stojí na diagnóze Morganina otce. Paradoxně mi však jako největší magor připadala její matka. SPOILER) Pokud chcete pátrat po tom KDO? a JAK?, užít si různé pohledy na věc, nějakou tu nejistotu, to vše bez ohledu na sympatie vůči gaunerům, doporučuji West of Memphis. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama