Reklama

Reklama

Příběhy 20. století - Normalizace (2017) (série)


Na pokraji katastrofy (S01E16)

(epizoda)
Česko, 2017, 27 min

Obsahy(1)

Už jsme to skoro zapomněli, ale zejména v severních Čechách (a ovšem také na Ostravsku a v řadě velkých měst) byl koncem osmdesátých let stav životního prostředí tristní. Kvůli spadu z uhelných elektráren a kvůli splodinám, které fabriky chrlily takřka bez omezení, se na mnoha místech nedalo dýchat. Lesy umíraly a řeky se proměnily ve smrduté a špinavé stoky, protože do nich tekl odpad z chemiček. Rodilo se víc a víc postižených dětí. Komunistický aparát nedělal pro nápravu nic. Ekologové, kteří se často rekrutovali z řad vědců, o závažnosti situace věděli, mapovali ji, a mimo jiné jejich zásluhou bylo možné po pádu komunismu znečišťování zastavit. V osmdesátých letech vzniklo v Československu také několik opozičních skupin, zaměřených na ekologii – a například v Ústní nad Labem, ještě před událostmi v Praze, demonstrovaly v listopadu 1989 kvůli životnímu prostředí tisíce lidí… (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Helmutek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Oni ty komunisti, jak je známo, ten venkov naprosto zničili, a zničili ho dvojím způsobem. Především vyhnali ty elity, a ty elity už se tam nikdy nevrátily ani nevrátěj, takže ta věc je nevratná. Na druhý straně se začaly dít hrozný věci - rozorávání mezí, meliorace, narovnávání řek... A samozřejmě, že už byl plně vystavený ten těžký průmysl bez jakéhokoliv čištění. Zemědělská krajina v té době, před tímhle tím manévrem byla nějakým způsobem stabilizovaná. Byla tam prostě síť cest, síť mezí, remízků, malých rybníčků, nebesáčků, byla tam rozsáhlá síť vodních toků, které se tam různě prostě meandrovaly a podobně. A to všechno ti komunisti, zkrátka a dobře, zracionalizovali. To znamená, že se ty pole zcelily, že se ty meze rozoraly, že se ty cesty zrušily, prostě celý ten přirozený život té zemědělské krajiny se velmi zásadně narušil. Prostě ta kolektivizace nebyla jenom to, že vyhnali takzvaný kulaky, že jo, ale prostě, že tam nastoupila ta mechanizace a všecky tyhle věci." / "Každou chvíli (ve fabrice na zpracovávání benzinu) tam byl nějaký smrťák, že jo. Jako když tam bouchnul ten líh - jenom kvůli tomu, že nějaká studentka, co tam pracovala, měla nylonovou nebo nějakou silonovou podprsenku, a ta udělala tu jiskru statickou. A tenkrát tam zahynulo kolem 21 lidí." / "Já myslím, že konec 80. let byla doba, kdy číše trpělivosti obyvatelstva právě přetekla. A kdy opravdu byly čekárny dětských lékařů, ale už i pro dospělé, plné lidí, kteří chrchlali, slzely jim oči a měli těžké problémy s plícemi a s dýcháním. Ty koncentrace škodlivin v ovzduší dosáhly takových hodnot, že už to nebylo přehlédnutelné a ty lidi, kteří nás předtím kolikrát mohli považovat za nějaké zbytečné kverulanty, tak najednou pochopili, že vlastně ty ekologické iniciativy jednají v jejich zájmu." ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je dobře, že tento tragický popis ničení životního prostředí komunisty je na tomto médiu zaznamenán pro budoucí generace, aby se poučily. "V této chemičce (Lovosice) zahynulo víc lidí. Třeba studentka na stáži  měla umělou nylonovou podprsenku, která způsobila jiskru a tenkrát výbuchem zahynulo 21 lidí". Bedřich Moldan popisuje komín, který vypouštěl zrzavý tým. V dokumentu padne i zmínka o známém vyplácení "pohřebného" místním obyvatelům ve výši 10 tisíc korun ročně. "Inteligentní lidi začínali utíkat. Koupili si chatu hodně daleko, ale dojížděním do práce otravovali vzduch místním jak projížděli" říká pamětník. ()

Reklama

Reklama