Reklama

Reklama

Luchino Visconti - mezi pravdou a vášní

(TV film)
  • Francie Luchino Visconti (více)

Obsahy(1)

Od Posedlosti ke Smrti v Benátkách. Portrét světoznámého italského režiséra. Filmy italského režiséra Luchina Viscontiho jsou nezapomenutelné, a nejde jen o legendární tituly Gepard či Smrt v Benátkách, ale samozřejmě i Soumrak bohů či Rocco a jeho bratři. Visconti ve své tvorbě intenzivně čerpal z vlastního života i raných prožitků z dětství. Narodil se do šlechtické rodiny, miloval koně a zpočátku vše nasvědčovalo tomu, že se bude věnovat právě jezdectví a dostihům. Pak se ale prostřednictvím Coco Chanelové seznámil se slavným francouzským režisérem Jeanem Renoirem a asistoval mu při natáčení jeho Výletu do přírody. Setkání s Renoirem i jeho levicově smýšlejícími přáteli ho změnilo. Po návratu z Francie do Itálie začal působit v časopisu Cinema a v roce 1943 natočil svůj první film s názvem Posedlost. Tvůrci dnešního dokumentu mapují jeho cestu od dětství až ke konci kariéry, zajímá je především inspirace a také zrcadlení Viscontiho života v jeho tvorbě. Kromě znalců Viscontiho díla přináší řadu důležitých poznatků a vzpomínek také Viscontiho synovec Luchino Gastel. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jestli byla první Smrt v Benátkách nebo Rocco a jeho bratři, ale díky Letní filmové škole v Uherském Hradišti jsem viděla všechny tehdy dostupné Viscontiho filmy. Pro mě působivý tvůrce, jeho další filmy mám v hledáčku. Dokument neodhaluje přespříliš z jeho soukromého života, jde spíš jen o jakousi črtu. Ale pěkně ukazuje průřez jeho dílem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, ve kterém nejsou spoilerovány konce filmů, které tvoří průřez režisérovou filmografií. Tohle mě vždycky štve, každý přece nemá nakoukané všechny filmy a vyzrazením jejich konců přestává smysl si je vůbec pouštět. Zpracování Viscontiho životního příběhu a jeho tvorby mě proto oslovilo mnohem více a na filmy, které jsem od něj ještě neviděl se už teď velice těším! ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Podmanivý aristokrat. V epesních rukavičkách. S ostrým kopím na svém panství bodá do vyšších mravů společenské honorace. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Komentáře novinářů, znalců díla i herců vyprávějících o jeho životě a práci naplněné působením ve filmu, divadle. Doprovázené jeho výpověďmi a úryvky děl. Plný a poučný film. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama