Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z najlepších filmov, čo som kedy videl. Fantastická hudba, skvelá atmosféra a človek absolútne cíti úplne všetko čo sa deje. Dokonca i tie triky sú podľa mňa excelentné a vyzerajú na svoju dobu skvele. Je to film, ktorému sa nedá nič vytknúť. Je to ako krátka rozprávka pre malých aj dospelých. Proste fantázia a ukážka toho, ako chcel niekto skutočne tvoriť nové svety a objavovať pomocou filmu. Zážitok. Hodnotenie: A+ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl první sci-fi film a jeden z prvních uměleckých filmů vůbec - Mélièsovu Cestu na Měsíc. Nutno dodat, že je z roku 1902 a je barevná, tedy políčko po políčku ručně kolorovaná. Ve čtvrthodinovém snímku vidíme konstrukci rakety, její vystřelení z děla a přistání na Měsíci 66 let před Armstrongem, Aldrinem a Programem Apollo. Řekl bych, že NASA i Michael Bay se svým Armageddonem se odtud inspirovali. Mlácení vybuchujících Měsíčňanů deštníkem už je režisérův bonus. Celý film: http://vimeo.com/39275260 ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Kouzelné, roztomilé, půvabné. Slovy se to popsat nedá, musí se vidět, ale nedá mi to podělit se aspoň v několika větách: Kamera je statická, celý film se skládá z pouhých 14 záběrů, plných roztodivných lidiček a papundeklových kulis, které jsou prostě k sežrání. Počínaje modelem kosmické lodě, konče povrchem Měsíce a jeho obyvateli měsíčnany, vše nese stopy obrovské Meliésovy fantazie, plné roztomile naivních představ. A ti měsíčnani, ti jsou prostě k pomilování :o)) Film je kratičký, ale zanechá v člověku nesmazatelné stopy. A ty triky, ty neztratily nic ze svého kouzla ani po více než sto letech. 101 let, čtyři generace....je to vůbec možné? ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tento film se z dnešního hlediska nedá hodnotit a z toho dřívějšího ho hodnotit nedokážu. Na mě už tento film nemá žádnou zpětnou vazbu. Ani moje prababička si uvedení tohoto snímku nemohla pamatovat, aby mi pak mohla svůj zážitek předat. Film starý jako kinematografie sama nelze hodnotit. Copak můžeme hodnotit body nebo procenty vynalezení žárovky nebo parního stroje? Nesmysl. Většina lidí nemá tušení, jak tehdejší svět vypadal, o kinematografii nemluvě. V té době ještě nebyly ani stálé biografy (první až 1907). Pouze se prodávaly licence kočovným jarmarečným společnostem, které jezdily od města k městu. Ve svých představeních pouštěly tyto společnosti jako jedno ze svých čísel sérii krátkých filmů (většinou bez zvukového doprovodu). Filmové publikum neexistovalo. Kinematografie byla považovaná za pokleslou zábavu. Lidé tento film ve své době většinou neznali. Snímek tenkrát mohl zaznamenat ohlas jen u úzké skupiny nadšenců. Lidé si o tom mohli přečíst krátký titulek v novinách, na který do druhého dne zapomněli, a to je vše. U normálního člověka té doby musel film propadnout, protože lidi tenkrát tyto věci nemohly zajímat. Měli jiné starosti, které mi dnes neznáme. Dnes si žijeme v našem poklidném světě a dáváme verdikty historii. Jak smutné. Dávám 5 s vědomím, že nevím nic. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Má to síce už viac ako sto rokov, trvá to ani nie štvrťhodinku, napriek tomu sa jedná o neopakovateľný, zásadný a v podstate MUST SEE zážitok z časov, kedy bola ešte svetová kinematografia v plienkach, z ktorého podstatne cítiť veľké nadšenie pre vec, z ktorého cítiť lásku k remeslu, skrátka, ako písal kolega Matty, mrzí ma, že Mélièsovo úchvatné dielo nebolo prvým filmom, ktorý som kedy videl. A myslím to úprimne... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film natočil Georges Mélies v květnu 1902. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film - kolem 14 minut - a stal se celosvětovým úspěchem. (Digi_cz)
  • Barevná verze původní zrestaurované kopie doplněné o zvuky, ruchy i hudbu se poprvé objevila v kinech 6. 9. 2012. Barevná verze byla nalezena v roce 2002 ve francouzské stodole. Po osmi letech mravenčí ruční práce a čekání na pokročení technologie se v roce 2010 dočkala kompletní restaurace. Tu mají na starost společnosti Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage. V kinech byl snímek promítán společně s dokumentem Neobyčejná cesta zachycují tvorbu snímku i jehoo následnu rekonstrukci. (gogos)
  • Ikdyž byl film tím nejvíce inovativním, co do té doby vzniklo, stále podle filmových historiků zobrazuje primitivní chápání techniky narace. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama