Reklama

Reklama

Severní Bretaň, pokladnice tradic

(TV film)
  • Francie Bretagne Nord
Francie, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Vydejme se do země galského kohouta za nevšedními půvaby jejího západního výběžku. Bretaň, to jsou dávné pověsti a legendy, atmosféra nabitá energií a k tomu charakteristický zvuk burácejícího přílivu. Její kouzlo uchvacuje pomalu, ale hluboce a navždy. Sever Bretaně je obydlen už po tisíciletí. Svědčí o tom menhiry, které jako by vystoupily přímo z prehistorie. Bretaňské historické dědictví nese trvalé stopy několika civilizací. Bohaté zdroje, které poskytuje moře, stejně jako některé kulinářské speciality, se staly výkladní skříní bretaňského umu a dovedností. Zvláště silnou identitu dodávají Bretani zpěv a hudba. I když jsou přístupní vnějším vlivům, zachovávají si obyvatelé lidové tradice ve výjimečně živoucí podobě. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dokument, který Bretaň představuje takřka z gruntu, ve své rozsáhlosti a rozmanitosti, od hospodářství, přes krajinu po kulturu. Je to sled mnoha krásných obrazů doprovozených studiovým, neemotivním až výukovým komentářem. Dokument se pokouší obsáhnout a představit velkou část tohoto krásného kraje. Není to jen zastavení na dvou, třech místech, jako ve většině dokumentech. Z toho však vyplývá i hlavní negativum, jak jsem ho vnímal. Některá krásná místa jsou jen zmíněna či dostanou prostor pouze pár krátkých okamžiků a hudební podkres se mění skoro stejně rychle a často. Chyběly mi titulky, abych si názvy zajímavých míst mohl snadněji vyhledat neb na první poslech se hůře z francouzské výslovnosti převede do psané podoby a následně vyhledá na mapě :) Bretaň je kraj, který dýchá romantickým středověkem na každém kroku. Z osobní zkušenosti doporučuji jako dovolenkovou poznávací destinaci. Pozn.: Pokračování vysílané v ČT je nazváno "Jižní Bretaň a její odkryté půvaby". ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bretaň je bezpochyby nádherná část Francie. Byla nám představena nejen pomocí tradic, ale též historických památek, gastronomie, přírody a také neobvyklého sportu. Pravdou ale je, že na mě dokument působil jako jedna epizoda Cestománie (například). Celá Bretaň letem světem a hlavně spěchem. Stopáž asi holt měla své limity. Že by mě ale dokument nenalákal strávit v této části dovolenou se říct nedá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi ukázka bretaňských tanců a letecké záběry. Zajímalo by mě jak to mají s vymíráním , nakolik hrdí Francouzi nahradili svou kulturu africkou a arabskou a jestli se je tradičně snažili kulturně asimilovat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama