Reklama

Reklama

Génius moderního světa

(seriál)
  • Česko Géniové novověku (více)
Velká Británie, 2016, 2 h 57 min (Minutáž: 59 min)

Hrají:

Bettany Hughes (průvodce), Sigmund Freud (a.z.)
(další profese)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Karl Marx, Friedrich Nietzsche a Sigmund Freud změnili obraz moderního světa. Dohromady přetvořili představu o světové ekonomice, zpochybnili samotné základy morálky a společnosti a odhalili fungování lidské mysli. (Viasat)

Recenze (4)

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Vcelku sympatický úvod pro nezasvěcené, se základními mezníky (nutně neúplně) v životě a díle. Z hlediska struktury pořadu, volby účinkujících, způsobu podání a diverzity použitých materiálů i prostředí solidně vyvážené a většinou umně balancující na hranici didaktiky a infotainmentu. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Po Dokumentární mini sérii Géniové starodávného světa (Buddha, Sokrates, Konfucius) nám Bettany Hughes představuje další mini serii Génius moderního světa. Dokument pojednávající o životě, myšlenkách a odkazech, které po sobě zanechali pánové Karl Marx ( socialista, komunista), Friedrich Nietzsche (filosof, filolog) a Sigmund Freud (neurolog, psycholog). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Marx: „Triedy a rasy, ktoré sú príliš slabé prispôsobiť sa novým podmienkam, musia uvoľniť cestu. Musia zahynúť v revolučnom holokauste.“ Len ťažko by som toho človeka nazval teda geniálnym. Chytrým možno áno, filozoficky silným, ale inak bol nehumánny, necitlivý a aj preto si jeho filozofiu osvojili najbesnejšie režimy v dejinách. Veď napokon jeho žiak Engels neváhal ísť ešte ďalej: „Keď nastane socialistická revolúcia, dôjde k triednej vojne. Zaostalé spoločnosti ako Baskovia, Bretónci, Škóti z Vysočín či Srbi budú vyhladení. Je to totiž rasový odpad, ktorý musí byť zničený, keďže sú v historickom vývoji pozadu.“ Ale inak dokument sa dokument snaží na to nestranne a objektívne reagovať. Prevedením však môže byť niekedy pre diváka až príliš odborný, málo civilný. ()

Reklama

Reklama