Reklama

Reklama

Pohanský král

  • Lotyšsko Pagonių žiedas (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda o Namejsově prstenu je příběh, který se odehrává ve 13. století v Semigallii, kde se mladý Namejs (Edvin Endre) má stát novým králem po smrti regenta Viesturse (Egons Dombrovskis). Umírající král s posledním výdechem na smrtelném loži odevzdává královskou moc do rukou neočekávaného dědice. Ten v sobě musí najít sílu, aby sjednotil svůj lid a odvrátil hrozbu kŕižáckých výprav. Jen tak mohou ubránit jejich svobodu. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak se dávní předci Arturse Irbeho a Sandise Ozolinše postavili papežským úkladům.. Omezenost tvůrčích i finančních možností se snaží vykompenzovat brutalita bojových scén, ale k nějakému povznášejícímu filmovému zážitku na téma pobaltských mýtů to nemůže stačit. Nehledě na to, že vůdce Zemgalů i jeho ve vodě se neustále čvachtající protějšek s úkolem potírat pohanství působili spíše jako členové chlapecké kapely.. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Myslím, že věta kterou použil již jeden uživatel přede mnou, tj. "a co je na kříži, když je celý ze zlata" - vyjadřuje úplně vše. Pokud se chamtivost a nenasytnost spojí s fanatismem a zákeřností, nemůže vzniknout nic jiného než potoky krve a slz. V tomto duchu se bohužel odvíjí celá historie lidstva. Po celou tu dobu pouze obyčejní lidé doufají a věří, že dojde k zmoudření lidstva - mám obavy že NEDOJDE, což je smutné. Snad až na konci před neodvratitelnou apokalypsou si ti nahoře připustí, že se asi někde stala chyba. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává ve 13. století na území dnešních Litvy a Lotyšska. Baltský kmen Zemgalů tu pod vedením mladého panovníka Namejse stojí proti křižácké expanzi, jíž velí nemanželský papežův syn. Takové nenáročné historické dobrodružství ne nepodobné některým dílům Vikings. A není to jen přítomností Edvina Endreho alias Erlendura. Co mě potěšilo byla brutalita. Najde se tu nepřeberné množství podříznutých krků a upadne i nějaká ta hlava, takže milovníci cákající krve si přijdou na své. I bitkování je tu dostatek, ale tady bych měl výhrady ke kameře, která občas z nepochopitelných důvodů zešílela. Stránka příběhová je trochu slabší, což je dáno i čistě černobílým pohledem. Na jedné straně jsou víceméně hodní pohané, mezi kterými se sice najde pár červavých jablek, ale to jádro je zdravé a čisté. Na straně druhé stojí extrémně zlý papež, který vysílá do akce svého ještě horšího bastarda. Jasně, většina podobných historáků jede na podobném principu, ale James Bloor svojí postavu tak přehrával, že to bylo prostě moc. Každopádně já se i tak bavil celkem obstojně a i když se nejedná o nějaký nezapomenutelný zážitek, za pozornost to stojí. 65% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Slušný lotyšský pokus o historickú drámu. Počet komparzistov v dobových bitkách medzi križiakmi a pohanmi mohol byť aj vyšší, choreografia bojových scén však bola zvládnutá dosť dobre. Prekážala mi tu však pridlhá stopáž a obsadenie hlavnej postavy. Neuškodilo by tento miestami až úmorný príbeh o nejakú tú polhodinku skrátiť, efektívne zostrihať a možno vynechať útlmové pasáže, súvisiace so semigalským folklórom, rituálmi či laškovaním medzi Namejsom a jeho vyvolenou. Veľkým problémom bol pre mňa osobne Edvin Endre, stvárňujúci Namejsa. Postava superbojovníka, schopného holými rukami zlikvidovať kompletnú posádku križiackej lode vyznievala v podaní tohto subtílneho švédskeho chlapčiatka nedôveryhodne a ani za tie takmer dve hodiny som si na neho nedokázal zvyknúť. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tento film chcel v počte mrtvých konkurovať 300 a to tam umieral aj producentský štáb mám taký pocit. Milion bitiek, dva miliony mŕtvých, jeden kresťanský parchant a jeden pohanský sympaťák. Skvelá akčná kamera a zaujímavý príbeh. Kostýmy a výprava pri pozeraní príde nudná, ale atmošku to aku takú má. Nvm nakoľko sa to približuje skutočným reáliám, ale zo správania Ríma nie som vôbec prekvapený, Kurvy cirkevné. Ak už nič, tak sa aspoň dozviete, ako vznikol americký football. 4 z 5 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu trvalo 47 dní. Jeho podstatná časť sa natáčala v lotyšskom filmovom štúdiu Cinevilla, západne od Rigy. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama