Reklama

Reklama

Mistr a kazatel

(TV film)
Česko, 2015, 52 min

Hrají:

Jan Vondráček (vypravěč), Zdeněk Hruška (vypravěč)

Obsahy(1)

Vydejme se po stopách jedné z nejvýznamnějších postav českých i evropských dějin v doprovodu špičkových historiků. Jan Hus je lákavé téma nejen pro laiky, ale i pro badatele. Rozumíme však po šesti stech letech správně jeho postojům a učení? Pro někoho byl reformátor, pro jiné kacíř. Lze tedy vůbec bez předsudků a předpojatosti po stovkách let ukázat Jana Husa takového, jaký opravdu byl? Po stopách jedné z nejdramatičtějších postav české historie se vydáváme v dokumentu Mistr a kazatel s Pavlem Helanem z Husitské teologické fakulty a Pavlínou Cermanovou z Centra medievistických studií. Navštívíme místa, která hrála v dramatickém osudu Jana Husa zásadní roli. Patří k nim nejen Husinec, Praha, Kozí Hrádek, Krakovec, ale také Oxford. Pohledy znalců historických věd nás k pravdě o Husovi jistě přiblíží. Dokument je cenný vyvážeností i hloubkou pohledu na postavu Jana Husa a historickou přesností. Při zachování vysoké odborné relevance má film svižné vypravěčské tempo a odborníci v oboru historického a teologického vzdělání ho považují za poutavé dílo pro všechny věkové kategorie diváků. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Za mě tedy nic moc, byť je to o obsahové stránce velmi slušné (ovšem od dokumentu od University Karlovy bych čekal mnohem hlubší náhled na věc a ne jen veskrze známá fakta a pár zajímavostí), ale nezvládnuté je to z hlediska filmařiny a hlavně jsou tu hrozně bizarní průvodci (dívají se na sebe a pronáší dlouhé monology, které se snaží vydávat za vzájemnou debatu, mnohem lepší by bylo hodit tam pár hezkých záběrů památek a tohle nechat jen jako doprovod). ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s dokumentárním seriálem "Druhý život Mistra Jana Husa", tak tento dokument je rozhodně přehlednější a stručnější, aniž by podstatné vynechal. Jsou tam zmíněny klíčové postavy i lokace, které Husa ovlivnily a kde pobýval. Dokumentů je z minulosti a zejména letos u příležitosti 600. výročí mučednické smrti Jana Husa hodně, ale tento považuji zatím za nejlepší. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Janu Husovi. Doporučuji. ()

wewrka 

všechny recenze uživatele

Tak jdu právě z předpremiéry filmu. Jde o fundovaný životopisný dokument o mistru Janu Husovi. Trochu mě chyběl výklad jeho učení, který by pomohl pochopení v dnešní době těm, kteří nejsou věřící. Hlubší zasazení do kontextu doby by také nebylo na škodu (zase těžko se pak vejít do stopáže), ale za dokumentem stojí Karlova univerzita a tak se základní povědomí předpokládá. Film bych doporučil každému, kdo se chce dozvědět něco o kořenech a základech našeho národa. Skvělý počin - díky ()

Reklama

Reklama