Reklama

Reklama

Bufo Alvarius

  • Česko Bufo Alvarius - The Underground Secret
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Radikální svědectví o nejsilnějším známém přírodním psychedeliku, tryptaminu 5-MeO-DMT a žábě Bufo Alvarius ze sonorské pouště. Film je koncipován jako strhující audio-vizuální dobrodružství, které umocňují originální zážitkové animace inspirované touto mimořádnou látkou. Fascinující výpovědi skupiny psychonautů, kteří se za zkušeností s Bufo Alvarius vydali na cestu do Jižní Ameriky, dokreslují osobní příběhy nestora transpersonální psychologie Stanislava Grofa a novodobého šamana Octavio Rettiga, který ceremoniální kontakt s uvedenou substancí zprostředkoval tisícům dobrovolníků z celého světa. Mnohým změnila život. Původní záměr tvůrců natočit dokumentární reportáž vygradoval do intenzivní filmové meditace o povaze vědomí a bytí. (filip.zaruba)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Na začiatku zavesia nápis, že film nechce nikoho navádzať na drogy a potom vás 80 minút navádzajú na drogy. :) A to nielen opismi extatických stavov, ale aj priamo pozvánkami.  No nič. Ja osobne považujem slovo ezo za jednu z najhorších nadávok, vo všetkom sa snažím hľadať vedecké vysvetlenie - uvažovať racionálne, jak len je to u agnostika možné. A aj tak vám nikdy nebudem tvrdiť, že niektoré miesta neexistujú, keďže som ich osobne navštívil (samozrejme nikdy žiadne takéto, na to mám slabú psychiku). Práve tá existencia  je ale relatívna. Tento film nie je ezo predkladaním ezoterických obrazov a púšťaním medatatívnej hudby, pretože to sú veci, ktoré vám trip skutočne ukáže. Nie je ezo ani v zmysle rozprávania o vyšších sférách, pretože na ne vás trip skutočne zavedie (Tripové halucinácie sú na miesta, ktoré ste nikdy nemohli vidieť. A predsa tam sú. Preto sa ich váš mozog, ktorý ich nemá k čomu prirovnať, snaží popisovať skratkami typu “posvätný”, nakoľko jediné miesta, ku ktorým ich v našom svete dokážeme prirovnať, sú tie spomínané v niektorých východných náboženstvách. Stojíte nad scénou, ktorú zažívate a sledujete sám seba zvonku, zhora. Zároveň pocity plného vedomia a zároveň vlnité steny a záchvaty smiechu. V tom je práve tá dilema; môže to miesto neexistovať, pokiaľ som tam bol?). Ezo je tak trochu ten postoj, jak všetci príjmajú za fakt, že sa jednalo o niečo viac, ako len ich súkromnú halucináciu. Tá je však už u najslabších halucinogénov natoľko dilematická a  intenzívna, že chápem, ako ju pri tých silných (a bufo je najsilnejšie) musia  zainteresovaní považovať za skutočnosť. Neviem si predstaviť, že by som tam bol a ani tam nepojdem, pretože by som tam ostal. Uveril by som všetkej kráse a pravdepodobne by som sa z nej zbláznil (A dosť ezo je aj ten idiotský šaman - čo to tam vôbec mlel o médiách a liekoch na predpis? Presne pre takýchto ľudí je správne, aby boli halucinogény, v hrubej forme, zakázané. Chápem v tomto aj druhú stranu; aké asi budú reakcie, keď vám chce banda divnoľudí v rauši a s rumba gulami rozprávať, ako žiť. Ich to spravilo lepšími, prinieslo im to hlavne mier, ale rovnako to niekomu inému môže priniesť skok z útesu.). V istej forme a malom množstve sa už teraz prírodné halucinogény využívajú v medicíne, prínos je zároveň značný.  A už ten termín droga je nepresný, nakoľko na nich nevzniká závislosť. Ťažko si  vytvoriť jednoznačný názor.  A ťažko tiež hodnotiť Zárubov film. 3*? ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Psychedelika mají velký léčebný potenciál a vzhledem k tomu, kolik studií k tomu v současnosti probíhá, tak se vsadím, že do 10 let bude většina z nich legální minimálně pro léčebné účely. Takže téma dokumentu je rozhodně zajímavé. Ale zpracování je děs. Řemeslně to je strašná fušeřina a to, co nám tvůrci sdělují, je maximálně na 30 minut a pak už se jen opakují, opakují a opakují a opakují v nekončícím pokusu zprostředkovat nesdělitelné slovy a nedostatečně pracují s propojením obsahu s vizuálním sdělením. Ale na začátku ten audiovizuální trip po inhalaci žáby je dechberoucí. Nejlepší část celého dokumentu! Grof přináší zajímavý pohled, srovnávající žábu s dalšími psychedeliky, jako člověk, který s nimi má bezesporu zkušeností jako málokdo. Neošaman byla nekonečná opakující se vata. Navíc tvrdí, že neexistují žádné kontraindikace, což není pravda. Už bylo zaznamenáno několik úmrtí. Tohle je asi ta nejproblematičtější část filmu. Plus to jak probíhá aplikace a rituál. Z pohledu setu a settingu by mělo jít o individuální sezení někde v klidu. Hodně to vyděsilo třeba lidi z České psychedelické společnosti. Ale zpět k dokumentu. Zážitky aktérů byly nesnesitelný. Uvidíte akorát jak pod vlivem mluví sprostě jak dlaždiči a asi si o nich nebudete myslet nic extra pozitivního a oduchovnělého. Prostě působí jako drogoví turisti, lačnící po zážitcích. Pro mnohé problematiky neznalé by naopak mohly být hodně zajímavé vstupy Pavla Béma. Kromě toho, že je to hajzl politik se spoustou kauz a že podle kuloární šeptandy všechny jeho horolezecké výstupy byly krytím pro kokainový odvykačky na klinice ve Švýcarsku, to je velký odborník na drogovou problematiku a přiblíží vám třeba posuny vnímání přístupu k drogám na mezinárodní úrovni. Vizualizace byly super a dokážu si představit, že kdyby dostaly víc prostoru a dokument se nesl v experimentálnějším psychedelickém duchu, že by to mohl být kvalitní trip. Bohužel, není. ()

Reklama

sandis 

všechny recenze uživatele

Substance je to rozhodně hodná vyzkoušení. Pro zkušenější psychonauty bych se nebál ani sebeaplikace. Samozřejmě je potřeba správné vybavení. Přesná váha, vaporizér s nastavením teploty. Pro méně odvážné nějaký "shaman" nebo kamarád může pomoci. Film již tak skvělý není. Samozřejmě Stan Grof nezklame, ale Pavel Bém? Opravdu tento člověk se odváží ještě někde vystoupit? Tak alespoň na starší kolena konečně pochopil, že nejdůležitější je láska a né nakradené miliardy Pražanů. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý dokument snažící se v rámci dostupných možností přiblížit a zprostředkovat zážitky a zkušenosti několika účastníků halucinogenních dobrodružství při požití látky získávané z ropuchy koloradské. Hlavní hodnota dokumentu přirozeně nespočívá jen ve výpovědi samotných zážitků daných účastníků, ale především v tom, na co ti, kteří touto zkušeností prošli, nejčastěji poukazují. Bohužel osobní zkušenost je nepřenositelná, a tak názory na tento film se jistě budou vyhraňovat na příznivce a odpůrce psychedelických látek a zřejmě i psychospirituální tématiky vůbec. To se ukázalo už na besedě pořádané po autorské projekci na akademické půdě, kde se do tvůrců dokumentu a zástupce transpersonálních psychologů (Michael Vančura) navážel hlavní představitel hnutí Sysifos (Čeněk Zlatník), který neudržel na uzdě svou emotivní zaujatost vůči Stanislavu Grofovi. Podobné vyhrocené názory jistě brzy uvidíme i na zdejších komentářích, které se tu začnou objevovat. Bohužel podobnými třenicemi si často necháváme zatemnit zrak a ztratit tak ze zřetele to skutečně podstatné, co se v tomto dokumentu sděluje a co si z něj může odnést každý divák bez ohledu na to, zda sám má či nemá jakékoli (psycho)spirituální zkušenosti. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Téma zaujímavá, spracovanie žalostné až príšerné. Príliš veľa ezoterických drístov a imbecilné popisy účastníkov, ktorí si žabu dali, a ktoré by sa dali zhrnúť do obligátneho "ty píčo, láska, vole" (i keď chápem, že je asi ťažké taký silný zážitok vôbec popísať, ale títo psychonauti mi už na prvý pohľad liezli na nervy). Celé to pôsobí ako reklama na žabu, vrátane zamlčiavania rizík. Trochu objektivity by neuškodilo. Otravné a vlastne dosť nudné. Pritom potenciál to malo. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Světová premiéra dokumentu proběhla 28. září v rámci konference ITC Prague 2017. (JeyeK)

Reklama

Reklama