Reklama

Reklama

Genialita zla: Skutečný příběh nejďábelštější bankovní loupeže v Americe

(seriál)
  • USA Evil Genius: The True Story of America's Most Diabolical Bank Heist
USA, 2018, 3 h 15 min (Minutáž: 46–54 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Záhadný příběh skutečného zločinu začínající hrůznou smrtí poslíčka s pizzou, který s bombou kolem krku vyloupí banku – a dál bude všechno jenom podivnější. (Netflix)

Recenze (11)

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem díky podcastu “Serial” propadl žánru tzv. true crime dokumentů, tedy (popis) vyšetřování reálných a často dost obskurních případů o kterých jste dost pravděpodobně nikdy neslyšeli. Jedním z nich je i tenhle, takový real life Saw. V roce 2003 vešel do banky v Pensylvánii muž s tikající bombou připoutanou ke krku. K jejímu odemknutí potřeboval 4 klíče a číselný kód. Ukázalo se, že má s sebou 9 stran instrukcí a úkolů, které musí splnit, aby si např. prodloužil čas na bombě alespoň o hodinu. Loupež mu nevyšla, před bankou ho zastavili policajti. Když zjistili že má na sobě tikající bombu ustoupili do bezpečné vzdálenosti. Po chvíli a krátké komunikaci jim muž před očima (i kamerama) vybuchnul. Není to tak dobré jako The Jinx (nic není tak dobré jako The Jinx) ale za pozornost to stojí. ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

V celém dokumentu několikrát padne slovo Evil Genius/Mastermind. A já si říkám, co na celém zločinu bylo tak geniální, když skončil hned pár metrů od místa loupeže, načež všichni skončili za mřížemi. Závěrečná sekvence se opírá o výpověď fetujicí šlapky, naopak motivace samotné vraždy Briana Wellse mně uniká. Nicméně je to slušně zpracované. ()

Reklama

vittorrio 

všechny recenze uživatele

Najbizarnejší prípad vraždy a ozbrojenej lúpeže snáď v histórii USA. Dokument zrozumiteľne odhaľuje pozadie celého príbehu a jeho hlavných aktérov. Kto bol tzv. mastermind a bol muž s bombou pripevnenou na krku obeťou alebo spolupáchateľom? Na tieto otázky Evil Genius odpovie bez emócií, bez prehnaného hollywoodskeho spracovania a je to tak dobre. Na rozdiel od ostatných Netflixových krimi dokumentov nedochádza k žiadnemu Aha momentu ani veľkému prekvapeniu či rozuzleniu na záver. To však nie je vysloveným negatívom dokumentu. Skôr to pre mňa pridáva na jeho dôveryhodnosti tým, že sa na silu nesnaží o senzáciu. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Téma mám rád, ale Netflix umí mnohem lépe. Přepadení banky s obojkovou bombou je bizarní, bohužel poté nepřichází nic velice objevného. Jo, vlastně tělo v mrazáku jsem taky skousl. To ještě šlo. Fízli jsou jako skoro obvykle úplně mimo, než někdo začne mluvit. Už mě to unavuje, chtěl bych pro změnu, aby policie utloukla proviněného nezvratnými důkazy. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Na tomhle mi přijde smutný, že místo, aby se zabývali tím, že paní celý život žila s duševní poruchou (mental illness, nevím ty překlady do češtiny už moc) a že neměla přístup k odpovídající zdravotní péči, tak místo toho z ní dělají “evil genius/mastermind”. Ale očividně je větší zábava z její choroby dělat senzaci, než se zabývat selháním systému… ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama