Reklama

Reklama

Romeo a Julie

(divadelní záznam)
  • Německo Romeo und Julia - Ballett von John Cranko nach William Shakespeare (více)
Hudební / Taneční
Německo, 2017, 127 min

Obsahy(1)

Světoznámá choreografie J. Cranka v současném nastudování Stuttgartského státního baletu... Rozený Jihoafričan John Cranko, ač se dožil pouhých 45 let, patří k nejvýraznějším choreografickým osobnostem 20. století. Šéfem Stuttgartského státního baletu se stal v roce 1961 a už o rok později svůj soubor proslavil inscenací Prokofjevova Romea a Julie. Schopnost převyprávět sugestivně příběh proslavila také další jeho choreografie, zejména Oněgina nebo Zkrocení zlé ženy. Od počátku dokázal kolem sebe soustředit mimořádně kvalitní soubor, ale dát i příležitost mladým choreografům. Mezi nimi dnes žijícím klasikům Johnu Neumeierovi nebo Jiřímu Kyliánovi. Od počátku jeho stuttgartského působení byla s Johnem Crankem také tanečnice Marcía Haydée. Byla jeho první Julií, John Neumeier pro ni postavil svou slavnou choreografii Dámy s kaméliemi. Po Crankově smrti také tato úžasná tanečnice přes 20 let vedla soubor. Mimořádnost představení, které uvádíme, není jen v tom, že tato choreografie Johna Cranka dosud u nás uvedena nebyla, ale i v tom, že se pro ni podařilo do role Chůvy získat opět Marcíu Haydée. V roce 2017, kdy byl záznam pořízen, jí bylo 80 let! (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Niektoré hudobné diela majú tú smolu, že boli stvorené ako balet. Platí to predovšetkým o skvelých baletoch Čajkovského, ale aj o tomto Prokofievovom diele. Priznávam, že som voči baletu trochu zaujatý, ale jednoducho nenachádzam príliš veľa pôvabu v značne neprirodzenom hopsaní na špičkách, ani v obtiahnutých nohaviciach so suspenzorom. Takže toto moje vysoké hodnotenie je venované hlavne krásnej hudbe a tiež výtvarno-umeleckému stvárneniu. Predstavenie je to také strhujúce, až som zabúdal, že je to balet. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Perfektní provedení Prokofjevova slavného baletu s velmi klasickou scénografií. Na dnešní dobu možná až příliš klasickou - chyběly mi zde nějaké modernější prvky, jako např. videoprojekce, které by dokázaly scénu ještě více oživit a divácky zatraktivnit. Doba jde zkrátka stále dál... ()

Reklama

Reklama