Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční
  • Pohádka

Recenze (1 490)

plakát

Rachel, Rachel (1968) 

Na dnešní poměry nejspíš málo akční film, ale pro mě je to právě jeho velká přednost. Je to ještě poctivé filmové vyprávění bez zbytečných příkras, o to je uvěřitelnější a vede i k zamyšlení.

plakát

Vycházející slunce (1993) 

Inteligentní a dobře vystavěné krimi se všemi atributy, které k tomu patří. Skvělá oddychovka.

plakát

Doma je tady (2016) 

Tereza Kotyk v sobě nezapře kunsthistoričku a kurátorku současného umění. Natočila vpravdě artový film, kde děj není důležitý kvůli vyprávění, ale jen pro navození pocitů, které je navíc těžké definovat. Asi jako když vnímáme abstraktní obraz, který v nás rozehraje směs pocitů, které je sice těžké vyjádřit, ale přesto nás vtáhnou do jiného světa. Anebo taky ne. Tady se to ale povedlo.

plakát

Temný obraz (2006) 

Film mě neoslovil, možná proto, že sám nic nešňupu, a tak mi nepřišel nijak "cool". Postupně jsem sice asi pochopil jeho hlavní myšlenku a varování, nicméně jsem se k ní musel protrpět dost velkou nudou a chaosem. Oceňuji sice zajímavou animaci, ale nic moc dalšího bych už asi nenašel.

plakát

Nedotknutelní (2011) 

Snímek je nabitý i přes Philippovo postižení nezdolným optimismem a pozitivní energií,  což je určitě sympatické. Na druhou stranu je zřejmé, že je značně zidealizovaný a v řadě scén hodně nadsazuje a přehání oproti tomu, jaká mohla být skutečnost. Nicméně nejde o dokument, proto je podobná umělecká licence přípustná a nevadí mi. Jen bych byl v mnohém uměřenější, aby vše vypadalo věrohodněji, než jak to nakonec vyznělo. Získalo by to tím i větší hloubku, i když by to pak možná nebyla tak odvázaná legrace. Čili proti gustu žádný dišputát. Ale pro zvednutí divákovy nálady a závěrečnou slzičku dojetí to nepochybně funguje.

plakát

Pokrevní pouto (2013) 

Příbuzné si nevybíráme, přičemž jsou to právě tato pokrevní pouta, která nás můžou někdy nejvíc svazovat a komplikovat nám život. Film si k tomu vybral atraktivně vyhrocenou, i když ne příliš pravděpodobnou polohu dvou naprosto protichůdných bratrů - poctivého policajta a chladnokrevného všehoschopného zločince. Závěr nechť si divák pro sebe udělá sám. Je to zkrátka jen film, který  má především bavit, a to se mu vcelku dobře daří. V životě to bývá méně vyhrocené, ovšem I méně zábavné.

plakát

The Disaster Artist: Úžasný propadák (2017) 

Natočit takový film má v sobě cosi perverzního a ještě perverznější je čeština hlavního hrdiny. A sledovat snímek je zároveň svého druhu perverzní masochismus. Dvě hvězdy je snad až moc. Ale tak co - ani nevím, snad za výdrž.

plakát

Vita a Virginia (2018) 

Vizuálně dokonalý snímek, který má ale i zajímavý děj s patřičnou atmosférou.

plakát

Bankovní loupež (1981) 

Gangsterka tradičního anglického střihu s poněkud překvapivým vyústěním.

plakát

Bouře (1979) 

Mysticky alternativní adaptace sází na výtvarné obrazy víc než na děj a je jakýmsi psychedelickým odvarem Shakespearovy hry. Možná si však libuje až příliš v občasném zdůrazňování ošklivosti a režisér se také až přehnaně nechal unášet mužskou nahotou. Podmanivě tajemnou atmosféru však tomuto snímku upřít nelze.