Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 3
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (192)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Dokument sice hekticky skáče z jednoho tematického okruhu do druhého a sporadicky si tak dokáže zachovat vzájemnou synchronicitu, ale přesto svou atypicky překotnou polytematikou - zkomponovanou výhradně z archivních materiálů - autenticky reflektuje životní peripetie a aspirace jedné neobyčejné argentinské legendy, Diega Maradony, člověka který se doslova katapultoval ze dna na vrchol, a utváří okolo něj neuvěřitelně komplexní kulturní portrét a enigmatický mýtus, který fakticky nemá obdoby - a to říkám jako fotbalovej alergik, kterej tuhle nepochopitelně adorovanou zhovadilost považuje za moderní prototyp opičího žonglérství specializovaného pro dolní končetiny. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VŠICHNI POCHYBOVAČI TEĎ MUSELI VĚŘIT, ŽE JSEM NEJLEPŠÍ. BYL JSEM SÁM NAD VŠEMI OSTATNÍMI“… /// Režisér Asif Kapadia vyniká dokumentární tvorbou. Jeho doménou jsou zejména snímky, věnovaný známým osobnostem. Tenhle není výjimkou. Kdysi nejdražší fotbalista planety přestupuje do jednoho z nejchudších klubů na světě a začíná se příběh, kterej vymyslel sám Bůh… Dobový tiskový konference, rozhovory, šoty z utkání… Neapol z něho udělala vše, čím kdy byl. A zápas Argentina – Anglie z MS 1986 o něm řekl naprosto všechno! Možná je to zbytečně dlouhý, ale co naděláte, když máte 500 hodin záběrů z Diegova soukromýho archivu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Dokázal jsem celý město oblíct do modrýho. 2.) Mým kámošem byl Giuliano z Forcella. 3.) Thx za titule "vasabi". /// PŘÍBĚH **** ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Absolutní paráda! Jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. A navíc o jednom z nejzajímavějších sportovců... Film je perfektně rozloženej na dvě půlky. V tý první se s Diegem dostanem na absolutní vrchol. KDy se mu podaří vyhrát italskou ligu s Neapoli (po prvý v historii). Mazec bylo, že oslavy trvaly 2 měsíce a celý město bylo na nohách a tím se pro ně stal Maradona žijícím bohem, bez přeháňky... Taky dokázal s Argentinou vyhrát MS v Mexiku... No a druhá půlka, tak to je už šňup, šňup a veliký trable s mafií, která ho měla díky koxu ve svých rukách. Na konci mi ho bylo líto, když se rozbrečel v TV pořadu, fakt upřímně. No, ale pak si říkám, že tenhle bohém prožil tak strašně bujarej život, že mi ho líto vůbec bejt nemusí :o). Dokument fakt bombastickej! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Co si budeme, Kapadiovi dokumenty nejsou jedny z těch mých oblíbených. Přinesl zajímavý příspěvek o Sennovi, v celku nudný a nezáživný o Whinehouse a nyní máme opět sport s Maradonou. A ano, jednoznačně zde bylo co odvyprávět. Maradonův život je jednoznačně zajímavý a tak i jeho kariéra, která zde na plátno byla převedena v celku jasně, přímě, jednoduše a elegantně. Tak by to šlo. Stále mi nesedí úplně režisérův styl vyprávění jenom se starými záběry bez vstupů nějakých účastníků ze současné doby. Jako hele, je to originální, ale nesedí mi to. I tak si nemohu jinak extra stěžovat. Kupodivu i jako neforbalový fanda jsem toto dokázal dostatečně ocenit. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím mezi fanoušky fotbalu a asi jediné, co jsem o Diegovy věděla, byla jeho Boží ruka a to že je... no že je to celkem idiot. Snímek se nijak nesnaží očistit Maradonovu špatnou reputaci. Naopak nic neskrývá a diváka seznamuje s jeho záletnictvím, zapřeným synem, drogovou závislostí a také nečestností. Na druhou stranu také nabízí příběh o zázračném chlapci ze slumu, kterého pohltil velký svět. Co si po zhlédnutí odnesete, to už záleží na každém divákovi. Ať už je závěrečné poselství jakékoliv, vše je předáno zábavnou, pro fotbalového ignoranta pochopitelnou a uvěřitelnou formou. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Bývalý anglický brankář Peter Shilton řekl, že spolu s několika dalšími bývalými anglickými hráči odmítl pozvání k účasti na britské premiéře filmu, protože hráli šipky. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • V české verzi dokumentu je chybně uveden popisek „Juventus Turín - SSC Neapol“ k zápasu, ve kterém ale Diego Maradona a SSC Neapol prohráli 3:0 s Turín FC. (mjech)

Reklama

Reklama