Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 3
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (192)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepší hráč histórie. Pre mňa ani náhodou. Najkontroverznejší ale určite. A keď už má byť niečo najlepšie, tak je to tento podrobný dokument. Asi lepší o Maradonovi ani natočený nebol. Celá kariéra i osobný život sa v ňom prelínajú a spájajú v jeden vysoko zaujímavý celok, ktorý nechá spoznať túto osobnosť dosť hlboko. Na viac materiálu by už bolo treba celý seriál. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Maradona byl geniální fotbalista a ještě k tomu velmi kontroverzní osoba. Zajímavé nahlédnutí do jeho života. Na trávníku si ho nepamatuju, takže určitě takový dokument oceňuju. Je sice dost dlouhý, ale pro fotbalového fandu je nutnost to vidět a v tomto případě to může zaujmout i publikum ne zcela fotbalově zaměřené. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Bůh i ďábel, milovaný i nenáviděný, přesně takový byl a je muž, o němž úplně všechno vypoví pouhé tři minuty ze zápasu Argentiny s Anglií v semifinále Mistrovství světa ve fotbale v roce 1986 - na jednu stranu člověk, který bez problémů dá gól rukou, nepřizná se k tomu a oslavuje jako bláznivý, na druhou stranu génius, který udělá sólo přes půl hřiště, obejde několik protihráčů a nekompromisně zavěsí. Asif Kapadia dostal k dispozici rozsáhlý archiv, kterým se probral a za sebe sestříhal velké množství záběrů, na jejichž základě vypráví příběh o muži, který byl Bohem, aby se později stal ďáblem a jedním z nejnenáviděnějších lidí v Itálii. Autor nepotřebuje mluvící hlavy, aby zapůsobil, stačí mu opravdu pouze archivní záběry, dramatická hudba a výtečné vystavění jeho života, které korunoval penaltový rozstřel na Mistrovství světa 1990, kde na "svém" stadionu v Neapoli popravil Italy a poslal je domů. I když je rozjezd hodně pomalý a zdá se, že nebude o čem vyprávět, závěr pak pomalu graduje a končí poměrně smířlivě, i když určitá pachuť zůstává. A vlastně vůbec nevadí na dokument dost dlouhá stopáž, která asi mohla být o něco kratší, protože uprostřed se snímek dost vleče, závěr to ale dost kompenzuje. Je možná škoda, že tvůrce alespoň textově nedoplnil, co se s Maradonou dělo po odchodu z Neapole, to ale asi nebyl ani jeho úmysl, takže ho za to asi nelze moc kritizovat. Kapadia má každopádně dar natočit dokument o někom z jakéhokoliv prostředí tak, aby bavil i ty, které zrovna ono odvětví moc nebaví a to se rozhodně cení. 80 % ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Asifovy dokumenty mám v oblibě, i tento pochválím. Fotbal jakožto takový doma odedávna hrdinsky ignorujeme, nagelované, pokérované, přeplacené, zadýchané princezničky, které se procházejí/válejí hodinu a půl po trávníku si od nás žádného uznaní nikdy neužily, protože kopaná je hra pro holky a když fotbal, tak jedině americký. A jasně, ten také nehrají žádní myslitelé, však aspoň je to hra chlapská, na kterou se dá dívat. No ale Maradona je natolik kontroverzní postava, kterou zná skutečně asi každý, že jsem na dokument vyrazila s chutí. A nelituji. Stále platí, že Kapadiho pojetí by se mělo vyučovat, přes dlouhou stopáž mě to zajímalo celé a ani mi nevadilo jemné stranění argentinskému klukovi, který se v životě jednak parádně prosadil, ale také ukázkově narazil. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument mapující Maradonovo angažmá v Neapoli, kde byl na začátku přivítán jako Bůh, ale na konci to byl pro všechny pouze zrádce a podvodník. Fakt, že tu můžeme vidět různé záběry, které by díky tomuhle dokumentu třeba ani nikdy nevyšly najevo (odposlechy, Camorra...) to tu berou úplně do jiných výšin. Potěší jeho samotné začátky v Neapoli, nároďák, tahanice s Camorrou, drogová závislost, Boží ruka až po proměněnou penaltu proti Itálii, kde si podepsal ortel. Všechny části rozhodně zaujmou (i ty, které jsem nezmínil) a řekl bych, že to je více strhující než většina dnešních akčních filmů. Pro někoho je to hrdina, pro někoho zrádce... vybrat si musíte Vy. Lepší 4* ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Bývalý anglický brankář Peter Shilton řekl, že spolu s několika dalšími bývalými anglickými hráči odmítl pozvání k účasti na britské premiéře filmu, protože hráli šipky. (ČSFD)
  • Dokument obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)
  • V české verzi dokumentu je chybně uveden popisek „Juventus Turín - SSC Neapol“ k zápasu, ve kterém ale Diego Maradona a SSC Neapol prohráli 3:0 s Turín FC. (mjech)

Reklama

Reklama