Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Kdyby šlo jen o něj, nikdy by na to nepřistoupil. Ale albánská mafie ví, kde udeřit... Besa je albánské slovo, které se překládá jako „víra“ či „přísaha“. V tradičním balkánském zvykovém právu znamená „dodržet slib – čestné slovo“. A Besa je závazná i pro albánskou mafii. Srbský seriál inspirovaný skutečnými událostmi je příběhem muže, který by pravděpodobně celý život prožil v milované rodině, s manželkou a dvěma dětmi, kdyby při nehodě, kterou nezavinil, nezemřela dcera hlavy albánské mafie. Uroš Perić může svou ženu a dvě děti uchránit jen tehdy, pokud bude mafii bezvýhradně sloužit. Vykoupí je tehdy, když pro mafii zabije pět lidí. Mezi Urošem a hlavou mafie Dardanem Berišou je BESA. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Hombre8 k tomuto seriálu (2)

Season 1 (2018) (S01) 

Řada chyb a nesmyslů. Například policajti nemohli vědět, že diskžokeje Dardan pustil z auta s tím, že je vše v pořádku, bo jeho dcera nebyla pod drogama. Na uhryznutých koulích dýlera policajti těžko mohli najít DNA Uroše, když se válel ve vodě. Nehledě na to, že by je patrně ani nenapadlo ji tam hledat. Naopak by ji bylo možno snadno najít na těle a šatech, protože krvácejícího Uroše následně položili na něj. Řekl bych, že ani v zemi Škipetarů už dnes nejsou poměry takové, aby si mafiánská soldateska mohla dovolit zablokovat se samopaly v rukou nemocnici plnou pacientů a kukláči jen nečinně přihlíželi a ještě tam pouštěli další členy famiglie, mafiány nechali chodit sem tam a nakonec všechny v pohodě pustili. Takové věci posunují jinak velmi dobrý seriál tak trochu do roviny fantasy. Škoda. Jinak solidní kamera, velmi dobrý casting (Dardan je fajny psychopat), krásné exteriéry. Celkově je tam znát nechuť ke Kosovu a EU. Není divu. Přesto všechno se jedná o dobře natočený seroš a tak lze spoustu věcí odpustit. ()

Season 2 (2021) (S02) 

Složité jsou cesty páně. Zejména pak na Balkáně. Děj příjemně spletitý. Tématem je stále besa, kterou ale nastupující generace už přirozeně nerespektuje, takže i drsný ageismus. Je hodně znát, že to točil jiný režisér - styl je pozvolnější, místy až rodinný, ale zase má příběh slušnou gradaci bezohlednosti postav. Není tam tolik podivností, jako v první řadě. Pokušení na pátou hvězdu by tu bylo. ()

Reklama

Reklama