Reklama

Reklama

Dnes před 80 lety

(pořad)
Publicistický / Historický
Česko, 2019, 4x2 + 1x50 min

Režie:

Roman Petrenko

Účinkují:

Jakub Železný (moderátor)

Obsahy(1)

Originální zpravodajský pořad přiblíží souvislosti německé okupace a vzniku Protektorátu Čechy a Morava. Jakub Železný vás provede událostmi 15. března 1939, jako by se odehrávaly právě dnes. Přenesli jste se o osmdesát let zpátky, díváte se na večerní zprávy a sledujete, jak naši zemi anektují vojska nacistického Německa... Před osmdesáti lety vtrhla do Čech, Moravy a Slezska vojska nacistického Německa. Bylo zřejmé, že Mnichovem Hitler rozehrál hru, jejímž důsledkem nebylo pouhé okleštění Československa zabráním Sudet, ale vyhlášení samostatného Slovenského státu a Protektorátu Čechy a Morava, tedy rozbití a anexe našeho státu. Porušením Mnichovské dohody šokoval celý demokratický svět. Po dlouhém nočním jednání donutil Hitler prezidenta Háchu podepsat souhlas s okupací a večer dorazil triumfálně na Pražský hrad. Začalo zatýkání, čistky a teror. O šest měsíců později rozpoutal Hitler nejstrašnější válku v dějinách. Originální pořad nabízí divákům možnost přenést se v den 80. výročí do dramatických událostí dne 15. března 1939. Přinese zpravodajské shrnutí jednoho z nejtemnějších dní našich dějin. I tentokrát budeme dění rekonstruovat soudobými zpravodajskými prostředky s moderátorem Jakubem Železným, reportéry a historiky. Diváci tak opět dostanou možnost přenést se v čase a vnořit se do událostí, jako by se děly právě dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Předešlé podobné pořady k významným výročím jsem si bohužel nechal ujít (zvláště ten loňský k 21.srpnu 1968 mě mrzí), ale včera jsem se už konečně díval. Jakub Železný je náš nejlepší moderátor zpráv, o tom není pochyb. Celé to bylo skvěle uděláno a dozvěděli jsme se z úst povolaných i nějaké zajímavosti, o kterých se příliš nemluví. Výborné. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ani já jsem pořady k předešlým výročím neviděl, ale tentokrát mi osud přál a na ten věnovaný výročí okupace jsem se podíval. Pro mně nejzajímavější téma českých dějin a navíc fantasticky zpracováno a opravdu i s dost novými nebo málo známými informacemi. Zpracování je prostě na jedničku a s Jakubem Železným snad ještě o stupeň výš. Za mně absolutní spokojenost. Mnohem lepší, než jakákoliv učebnice nebo hodina dějepisu na jakékoliv české škole ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama