Reklama

Reklama

Adresát neznámý

(festivalový název)
  • Jižní Korea Soochweein boolmyung (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Film je situován do počátku sedmdesátých let na jihokorejském venkově, umně mísí venkovské reálie a podivné postavičky s politickými problémy té doby, hlavně pak s americkou okupací. Servíruje nám každodenní život vesničanů a jejich problémy, jako je šikana, domácí násilí, neopětovaná láska či obavy o vzhled, a vše nabourává přítomností jiné kultury v podobě amerických vojáků. (cubajz)

(více)

Recenze (68)

Marius 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca pôsobivá dráma z kórejského vidieka a tak trochu iný Kim KiDuk, než ho poznáme z jeho terajšej poetickej tvorby. Každopádne film silný, drsný, depresívny s absolútne looserskýmy charaktermi kde nik nemá šancu na zlepšenie svojho osudu, pretože sa narodil na miesto a do doby, keď to nebolo objektívne možné. 10/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další skvělý Ki-duk Kim. Že mu až na jedinou výjimku nedávám pětky, neznamená, že bych ho neměl za skvělého režiséra. Jen zkrátka cítím, že i když mě zajímá a "baví", není to "můj" umělec, který by mi promlouval do duše. Rozhodně mě ale jeho promlouvání do jiných duší nenudí a je zajímavé, že si dokázal vypěstovat tak jasný rukopis, kdy využívá podobné postavy a motivy, aniž by se vyloženě opakoval. Zatím. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jako první Kim Ki-dukův film jsem viděl "Luk" (a potom dalších deset). "Luk" na mě tehdy hodně zapůsobil a Kim Ki-duka považoval za novou hvězdu režiserského nebe. Od té dby se můj názor na něj v podstatě nezměnil. Na rozdíl od "Luku", který je o čtyři roky starší než "Adresát" (tedy skoro stejná věková kategorie), je "Adresát" příliš přetížený symboly, symbolismu mnohdy propadá celý děj, který potom už lze chápat jenom jako jejich interakci, zbavenou jakéhokoli subjektivního motoru jednání. Je tu už symbol luku (Kim Ki-duk je asi dobrý lukostřelec), ale i symbol prostoru (letouny), zraku, zvířete, matky atd. atd. I když je i tento jeho film dobře režijně zvládnutý, zařadil bych ho až do druhé kimkiduovské třídy. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus, je to taky příliš absurdní a brutální. Od prvního snímku – ručně vyrobená zbraň v rukou dítěte, z které střílí na plechovku, která je na hlavě jeho sestry. Pes kterého jeden škrtí a druhý utlouká baseballovou pálkou a potom dalšího a dalšího. Štěně, které se zloději rozhodnou zabít upálením. Zoofilie atd. A to co si dospělé osazenstvo vesnice dělá navzájem ( a každý sám sobě) mně už bylo tak nějak jedno. Bylo mi líto jenom těch psů. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kim si prostě libuje v bizarnostech. Pokud si mám udělat obrázek podle jeho filmů, tak Korejci mučí, zabíjí, jedí psy a nechávají se jimi uspokojovat. Korejci si házejí do studny mrtvoly, protože voda má pak prý lepší chuť. Korejci koupou své matky a další věci. Nevím Kime, jestli budeš můj oblíbenec. ()

Zajímavosti (1)

  • Všichni tři hrdinové filmu mají poraněné pravé oko. (cubajz)

Reklama

Reklama