Reklama

Reklama

Hrady - pevnosti moci

(TV film)
  • Německo Terra X: Mythos Burg (více)

Obsahy(1)

Nic jiného nesymbolizuje středověk tak dokonale jako hrady. Byla to hospodářská centra, opevněná obydlí a místa nesčetných bitev. Jak se však žilo v těchto baštách moci? 1. díl pojednává o jejich vývoji od jednoduchých dřevěných opevnění po nejpropracovanější tvrze a obydlí rytířů a vládců. Zavede nás do jejich ložnic, na latríny, do kuchyní a stájí. Archeologové a historici zároveň zpochybní mnohé mýty a legendy, které je doposud opřádají. 2. díl se pak zaměřuje na vojenskou funkci hradů od 11. do 16. století. Když byli nepřátelé u bran, musely hrady obstát útokům beranidel, katapultů a zapálené smoly. Obránci tak museli neustále přicházet s novými obrannými řešeními, dokud nebyla do hry zapojena velká děla, jež znamenala jejich konec. (Viasat)

(více)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najšpičkovejší je na dokumente vizuál. Krásne pohľady na hrady z vrchu a že tie hrady, ktoré sú tu nasnímané stoja za to. To je tak, keď sa o to staráš ako Nemci, Angličania či Francúzi, nie u nás skoro všetko zrúcanina. Informačne tiež silné. História hradov, prečo a ako vznikli, čo sa v nich odohrávalo a kedy prestali plniť svoju funkciu. To všetko zasadené do dobových udalostí. Zaujímavosťou je, že podľa historika Joachima Zeune bolo v Nemecku medzi 11. a 14. storočím vybudovaných 30-40 000 hradov, ale ani jeden z nich nebol postavený len výlučne pre obranný vojenský účel, hrady sú väčšinou opradené mýtami s dôb, ktoré prišli po nich. Ako smutne dodáva:  "Bohužiaľ dodnes mnohí veria, že stredovek bol zaostalý, temný a extrémne vojnový a že hrady neboli nič iné ako mocné vojenské nástroje." ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo väčšina dokumentov mapuje britský ostrov a hrady, tu sa pozrieme do Európy. A skutočne je na čo pozerať. Veľmi pekná kamera, obzvlášť zábery s oblohy sú perfektné, niektoré hrady dodnes vyzerajú uchvatne a impozantne a obsahom je tento dokument tiež dobre spracovaný. 80% - 4* ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšou časťou dokumentu je nepochybne tá ktorá opisuje prácu súčasných dobrovoľníkov, ktorý sa za pomoci technológii používaých v stredoveku postaviť menší hrad, ktorého výstavba by mala trvať skupine cca 75 ľudí viac ako 5 rokov. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Formálně dobře zpracováno, hodně fajn záběrů. Obsahově je to čistě populární, klouže to po povrchu, často to objevuje Ameriku a ten kdo se o hrady jen trochu zajímá se nedozví nic nového. 3,5* ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dvojdílný průlet historií stavby hradů. Děj je obohacenou o nějakou tu lokální historii, či stavbu novodobého hradu za pomoci původních technologií. Solidní podívaná s překrásnými budovami a jejich okolím. 4z5 ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument! Jasně - 2 hodinové díly zřejmě nebudou schopny představit vše, co nabízí kastelologie. Přesto je zde patrná snaha o ucelenost, která podle mě vyšla na jedničku. Jsou zde představeny veškeré tendence pojící se s vývojem středověkých hradů a současně jsme seznámeni i s oblastmi současného výzkumu. K tomu je dokument vztažen na konkrétní příklady hradů, které vhodně ilustrují vytyčená témata. K tomu se setkáme i s několika nevšedními unikáty. Jsou zde přítomné i hmotové rekonstrukce hradů, které jsou velmi dobré, a také hrané pasáže. Ty mohly být podle mě ztvárněny poněkud lépe. Jsou zde takové blbůstky typu - mluvíme o románském hradu z 11. století, ale rekonstrukci souvisejícího děje natočíme na vrcholně gotické Kosti z konce 14. století. Ale OK.... Takže dokumentu nakonec uděluji 4 donjony z 5. ()

Reklama

Reklama