Reklama

Reklama

Pivní putování


Vysočina (E06)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary v Humpolci, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě, Dalešicích, Želivi a v Jihlavě. Z technologie se věnujeme kvasírně piva, totiž spilce. Na dějinách poddanského města Humpolce, které patřilo pánům z nedalekého hradu Orlíku, si ukážeme, jak může ovlivnit výstav piva osvícený pán a naopak jak může působit zcela zhoubně šlechtic, kterému jde pouze o vlastní zisk. Z významných osobností připomeneme Gustava Mahlera, který se narodil na dohled od humpoleckého pivovaru, Mikoláše Alše, který vymaloval želivskou prelaturu, a Karla Havlíčka Borovského, který dal jméno brodskému pivu Rebel. Konečně nezapomeneme na Jaroslava Haška, který dožil na Lipnici. Ten nám ovšem ve vztahu k alkoholu může být příkladem pouze odstrašujícím. Proto budeme závěrem varovat před opíjením a budeme citovat podstatné pasáže z díla renesančního vědce Henrycha Rankovia „O opilství aneb ožralství“. Kromě animovaného Jana Žižky z Trocnova pochází veškerá výtvarná náplň animací z dílny Bohuslava Špačka. Na obrazovce ožijí originálně ztvárnění velikáni české literatury a malířství a nebo bude vysvětlen vznik názvu města Pelhřimov. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lehce natočené, lehce vyprávěné. Moc dobře se na to dívá, je to od znělky až k závěrečným titulkům laskavé, úsměvné. Znovu vyzdvihuji animované skeče, skvělý nápad! ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc příjemný díl, hlavně vysvětlení názvu Poutník a že Pelhřimov vlastně znamená Poutníkov. Dostalo se na víc pivovarů - i když vynechat Třebíč bylo hodně podivné, a z Dalešic se tvůrci opět vylhal jedním záběrem z dronu a z Jihlavy tam toho taky moc nedali.i ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama