Reklama

Reklama

Dějiny fantasy

(TV film)
  • Německo Die Geschichte der Fantasy (více)

Obsahy(1)

Od Nekonečného příběhu přes Harryho Pottera až k Hvězdným válkám... Osm z deseti nejúspěšnějších filmů všech dob se zabývá fantastikou. Fantasy epos Hra o trůny, nejdražší seriál všech dob, se vysílal současně ve 173 zemích. A "Harry Potter" se s více než 400 miliony prodaných výtisků hlásí o místo na seznamu deseti nejčtenějších knih vedle Bible a Koránu. Fantasy je dnes jedním z nejoblíbenějších žánrů v celém zábavním průmyslu. První díl dokumentárního cyklu Historie fantasy analyzuje historii úspěchu žánru. Pojem hrdiny osloví každého, protože se jedná o archetyp. Dokument zkoumá, které aspekty hrdiny zůstávají neměnné a jak se přizpůsobuje měnící se době. Různé typy hrdinů vždy něco vypovídají o společnosti a historickém klimatu, z něhož vzešly. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dějiny fantasy vlastně tak úplně nejsou dějinami. Dozvíme se hlavně to, proč lidé fantasy milují, potřebují a výklad nejslavnějších děl. Proč jsou tak slavná? Čím zaujaly? Zatímco na některé se tvůrci zaměřili, krom těch hlavních převážně na německé. Jak logické. Jiné naopak docela pomíjely. Navíc mi není znám důvod angažovanosti Wolfganga Hohlbeina tímto způsobem. Ano, je to úspěšný autor, ale co mají dějiny společného s nově vytvářeným románem a jeho ilustrací? Chyběla mi větší chronologie, některá díla Viola Löffler úplně pominula a věnovala se výhradně těm, která byla zfilmována. Přitom řada dobrých a kvalitních svůj film nemá, nebo se jim opět nedal prostor. A proč nepromluvili i jiní slavní autoři? O Tolkienovu dílu jsme se dozvěděli jen toliko, že se nechal inspirovat nacismem: Mordor/Německo, Sauron/Hitler. Miluju fantasy, je to můj nejoblíbenější žánr, ale toto mi přišlo mírně řečeno odfláknuté. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na České televizi Artu. Miluji sci-fi, fantasy nesnáším, ale dokument tento žánr popisuje příjemně do hloubky. Fantasy zde zápasí se schématičností a nezáživností. Když mě zaujme nějaký příběh a najednou přiletí draci, je po vážnosti. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama