Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Atheas 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že každý bývalý nacista musí být rychle po dopadení co nejrychleji odsouzen a popraven a ono je to přesně naopak. Soudní proces jako výsměch pozůstalým? Tento dokument je zvláštní tím jak je neskutečný. Pořád nějak nemůžu uvěřit, že se všechno toto skutečně stalo. Nevím, jestli jen mě přišlo, že Demjanuk je zcela jasně masový vrah. Každopádně nejvýrazněji se na přitažlivosti dokumentu podepsal profil izraelského obhájce Demjanuka. Takového zmrda je potřeba opravdu pohledat a ten už podle ksichtu vypadal tak, že jeho jediným záměrem je každé ochcat a potom se na něho vysrat. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Kdykoli o sousedovi uslyšíte, že je to takový milý, tichý člověk, který si hledí svého...inu, je na čase změnit adresu. Mezitím, co si Amazon kutí své Hunters, dodal Netflix překvapivě zajímavé historické okénko o automechanikovi od vedle. Nacisty ve filmu nevyhledávám, ale zde jsem byl mile překvapen. Nejen relativně umírněnou stopáží. ()

Reklama

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak existovala technologie, která by v obličeji člověka dokázala najít se sto procentní jistotou rysy zla a zakomponovanou lež. Vzrušující, leč stále naivní myšlenka. Zatím jsme odsouzeni žít ve světě, kde na nás zlo může čekat za každým rohem. Pětidílný seriál společnosti Netflix pojednává o Johnu Demjanjukovi. Muži obviněném z toho, že v koncentračním táboře Treblinka, zastával funkci obsluhy plynových komor. A nejen to. Pod jménem „Ivan Hrozný“ měl brutálně trýznit vězně a dopouštět se na nich odporných zvěrstev. „Ďábel od vedle“ je citlivým, na faktech založeným pohledem do jedné z nejodpornějších kapitol lidských dějin. Na tom, jak moc vás tento dokument osloví, záleží vaše znalost případu „Demjanjuk“. Všeobecně platí, že čím méně o tomto ukrajinském přistěhovalci víte, tím více vás dokument územní. Sledování připomíná absurdní soudní drama, kde se důkazy, svědectví a skandální obvinění přelévají z jedné strany na druhou. Napětí se dá krájet, emoce pracují, divácké očekávání a domněnky se mění z minuty na minutu. Kdo má pravdu? Kdo je vlastně ten John Demjanjuk? Tvrdě pracující americký přistěhovalec, který se stal obětí chybné identifikace, nebo odporná nelidská zrůda? Na největší událost od procesu s Adolfem Eichmannem, si bude muset udělat názor každý sám za sebe. Vskutku mrazivá zkušenost! PS: Židovský obhájce Yoram Sheftel, je přirozený herecký talent. Takového svérázného člověka si dokáže vymyslet jen naše matička příroda. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Dokument napínavý jako málokteré drama. Ďábel od vedle je mistrně natočeným dokumentem, kde v každém díle spatříme nějaký ten zvrat, který je o to šílenější, že se skutečně stal. Někdy jsem měl tendenci Demjanjuka až litovat, abych v závěru vyprávění si jasně řekl, že ho měli Izraelci skutečně odsoudit, protože i když bylo během líčení spousta omylů a nepřesností, evidentně daným člověkem skutečně byl. A pokud ne Ivanem Hrozným, tak klidně jakýmkoli jiným dozorcem, který v podstatě řídil mašinérii na vyhlazování miliónů nevinných lidí, převážně židů. Rozhodně všem doporučuji zhlédnout a udělat si vlastní názor. 90% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chybělo mi tady, co o válečných letech tvrdil sám Demjanjuk. Jednou tady zaznělo, že se považuje za oběť války. Na wikipedii jsem se dočetl, že byl Banderovec, rozuměj zločinec. Později měl být Vlasovec. Vyjma Řeporyjí zase špatně. Soudní proces byl zmapovaný zdánlivě slušně (čtyři pamětníci v roli svědků- není to nějak málo?). Kdo ale na Demjanjuka upozornil? Jak na něj přišli? Hrozně moc nezodpovězených otázek- na dokument s tak šílenou stopáží. Každému dílu jsem dával po čtyřech hvězdách a stejně to mám nakonec v průměru za tři. Řekli nám jen to, co nám říct chtěli. Ten chytrej, statečnej, mazanej advokát tvrdí, že byl Demjanjuk nevinnej. Zakusil fakt hodně, než abych se nad jeho slovy nezamýšlel... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)

Reklama

Reklama