foto

Armin Mueller-Stahl

  • nar. 17.12.1930 (86 let)
    Tilsit, Východní Prusko, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil sa ako tretie z piatich detí východopruského bankového úradníka Alfreda Muellera-Stahla a jeho manželky Editty. Spočiatku sa učil hrať na husle, ale jeho výsledky nepostačovali na prijatie do Štátneho konzervatória v Berlíne (Städtischen Konservatorium). Začal preto v roku 1950 študovať herectvo. V roku 1952 už hosťoval v divadle Theater am Schiffbauerdamm.

K filmu sa dostal v roku 1960 úlohou v štvordielnom TV seriáli FLUCHT AUS DER HÖLLE a vo filme zo španielskej občianskej vojny FÜNF PATRONENHÜLSEN (Päť nábojníc). Bol už známym charakterným hercom NDR (DDR). Keď v roku 1976 verejne protestoval proti perzekúcii disidenta, skladateľa a speváka Wolfa Biermanna, dostal sa na čiernu listinu a na pár rokov bol vykázaný z verejného života.

V roku 1980 emigroval do Západného Berlína. Jeho talent sa hneď uplatnil aj na druhej strane Nemecka a to vo filmoch Rainera Wernera Fassbindera LOLA (1981) a TÚŽBA VERONIKY VOSSOVEJ (1982), u Andrzeja Wajdu vo filme EINE LIEBE IN DEUTSCHLAND (1984), či vo filme Istvána Szabó PLUKOVNÍK REDL (1985). Kariéru v americkej kinematografii zahájil v roku 1989 filmom Costa Gavrasa HRACIA SKRINKA po boku s Jessicou Lange, kde hral maďarského emigranta popierajúceho svoje vojnové zločiny pred vlastnou dcérou (Jessica Lang), právničkou, ktorá ho obhajuje. Potom nasledovali filmy KAFKA, NOC NA ZEMI, VÝBUŠNÁ LOVE STORY, DVANÁSŤ ROZHNEVANÝCH MUŽOV, ŽIARA, AKTA X, či PRÍSĹUBY Z VÝCHODU.

Armin Mueller-Stahl dostal spolu (aj s érou v NDR) 20 filmových ocenení vrátane nominácie na Oscara za film ŽIARA. Potom, ako sa mu dostalo nahliadnuť do svojich zväzkov východonemeckej tajnej služby STASI a zistil, že ho udávali jeho najlepší priatelia, rozhodol sa pre trvalý pobyt v USA. Žije v Kalifornii a snaží sa zabudnúť na sivé obdobie života v NDR.

Dr.Štefan "Cicis" Rencz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Knight of Cups
2009 Andělé a démoni
International
2008 Buddenbrookovi (TV film)
2007 Leningrad
Východní přísliby
2006 Čistá barva
Jsem ta druhá
2004 Čarovná země
Story of an African Farm, The
2001 Vysněný cíl
2000 Mise na Mars
Neznámý příchozí
1999 Biblické příběhy: Ježíš (TV film)
Jakub lhář
Třetí zázrak
Třinácté patro
1998 Akta X - Film
Komisař
1997 Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
Hra
Peacemaker
Rabínova dcera (TV film)
The Assistant
1996 Conversation with the Beast
Netvor
Záře
1995 Theodore Rex
Výbušná lovestory
1994 Last Good Time, The
Svátost manželská
Taxandria
1993 Der Kinoerzähler
Dům duchů
Red Hot
1992 Far from Berlin
Síla muže
Utz
1991 Bronsteins Kinder
Kafka
Noc na Zemi
1990 Avalon
1989 A hecc
Hrací skříňka
Pavučina
Schweinegeld
1988 Tagebuch für einen Mörder (TV film)
Vražedná modř
1987 Franza (TV film)
Žolík
1986 Auf den Tag genau (TV film)
Gauner im Paradies (TV film)
Momo
1985 Bittere Ernte
Mitläufer, Die
Na dosah ruky (TV film)
Plukovník Redl
Unser Mann im Dschungel (TV film)
Zapomeňte na Mozarta
1984 Rita Ritter
Tatort - Freiwild (TV film)
Tausend Augen
1983 Láska v Německu
Poraněný člověk
Ruhe sanft, Bruno (TV film)
Trauma
Un dimanche de flic
Viadukt
Žár
1982 An uns glaubt Gott nicht mehr (TV film)
Ausgestoßen (TV film)
Fall Sylvester Matuska, Der (TV film)
Flügel der Nacht, Die
Flucht aus Pommern (TV film)
Gartenlaube, Die (TV film)
Ich werde warten (TV film)
Touha Veroniky Vossové
1981 Ferry oder Wie es war (TV film)
Ja und Nein (TV film)
Lola
Westen leuchtet, Der
1980 Längste Sekunde, Die (TV film)
1978 Geschlossene Gesellschaft (TV film)
1977 Útěk
1976 Nelken in Aspik
1974 Eigene Haut, Die (TV film)
Jakub lhář
Kit a spol.
1973 Den Wolken ein Stück näher (TV film)
Die Hosen des Ritters Bredow
1972 Januskopf
Ten třetí
1970 Smrtelný omyl
1969 Dáma z Janova (TV film)
1967 Lord am Alexanderplatz, Ein
1966 Columbus 64 (TV film)
1964 Alaskafüchse
Preludio 11
1963 Andere neben dir, Der (TV film)
Christine
Nahý mezi vlky
Rauhreif (TV film)
1962 Das Mädchen ohne Mitgift (TV film)
Die letzte Chance (TV film)
Královské děti
...und Deine Liebe auch
1960 Menschen von Budapest (TV film)
Pět nábojnic
1956 Das Stacheltier - Der Querkopf
Heimliche Ehen

TV seriály

2001 Křižáci (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1987 Amerika (TV seriál)
Jokehnen oder Wie lange fährt man von Ostpreußen nach Deutschland? (TV seriál)
1981 Collin (TV seriál)
1976 Die Lindstedts (TV seriál)
1973 Legenda o Stülpnerovi (TV seriál)
Neviditelné hledí (TV seriál)
Sedm afér doni Juanity (TV seriál)
1971 Die Verschworenen (TV seriál)
1968 Cesty (TV seriál)
1964 Vlk mezi vlky (TV seriál)
1960 Útěk z pekla (TV seriál)

Dokumentární

2014 Le Cinéma fait le Mur
2009 Die Treuhänderin (TV film)
Ost-Legenden (TV seriál)
2007 Rote Elvis, Der
2004 Der bayerische Rebell
2001 Geiger, Gaukler, Gentleman (TV film)
Mannovi - román století (TV film)
1997 Tanger - Legende einer Stadt
1985 Útok současnosti na ostatní čas
1983 Plaisir du théâtre (TV seriál)

TV pořady

1999 Beckmann (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace