Reklama

Reklama

Provinční městečko E

  • Rusko Уездный город Е (více)
Trailer 2
Rusko / Česko / Německo, 2019, 88 min (Alternativní 82 min, Televizní verze: 52 min)

Obsahy(1)

Elnya je jedno ze stovek provinčních ruských městeček. Leží 400 km na západ od Moskvy nedaleko běloruských hranic, má 10 000 obyvatel. Jediné, co je na něm pozoruhodné, je jeho hrdinský titul - bylo to první ruské město osvobozené od nacistických vojsk na začátku druhé světové války v roce 1941. Šlo o nejtěžší období války. Dva měsíce po vpádu nacistů na ruské území byla sovětská armáda naprosto demoralizovaná. Nikdo nevěřil, že by bylo možné Hitlera zastavit. První drobný úspěšný protiútok byl pro ruský národ paprskem naděje. Město se stalo symbolem osvobození. Další dva roky se však Rusové s Němci o město přetahovali a stejně jako celé západní Rusko se město stalo dějištěm brutální bitev. Počet obětí v okolí Elnye do konečného osvobození v říjnu 1943 se odhaduje na desítky tisíc, lze tudíž jen těžko hovořit o vítězství s velkým V. Pod městem dodnes leží tisíce nenalezených a nepohřbených těl vojáků, podobně jako v celém západním Rusku, kde padly miliony lidí. Kolosální ztráty byly důsledkem ignorance sovětských úřadů, tato pravda však zůstává i nadále nepohodlnou. Propaganda současného moderního státu toto "vítězství" zneužívá k vlastní manipulaci. Válka, a to nejen druhá světová, ale také pozdější válka v Afghánistánu, Čečensku či Sýrii, se stala součástí ruské mytologie a hraje roli i v mytologii našeho městečka. V rukou státní propagandy se tragédie mění v cosi líbivého. Tento proces jsme zachytili během tříletého natáčení města a jeho obyvatel. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Už pár let nazpět mi napsal jeden Rus na zahraničním fóru cca toto (píšu zpaměti): Narodil jsem se v roce 1992, do školy začal chodit 1998. V té jelcinovské době, která je teď na západě opěvována jako doba svobody, se po ulicích běžně válely mrtvoly, zločin se naprosto vymknul z jakékoli kontroly, v obchodech byl jen chleba a vodka. Nebylo možné, abych do školy začal chodit sám, museli mě vodit rodiče, protože šlo doslova o život. Bordel, zločin, chaos. Dneska nejsou ulice o nic víc nebezpečné než kdekoli jinde na světě kde jsem byl, i malé děti můžou bezpečně chodit do školy aniž by je někdo ohrožoval, jídla je dost, kdo chce práci sežene ji. Není všechno ideální, ale dle mých zkušeností je to nesrovnatelné. Takhle to vidí většina lidí u nás. Konec nedoslovného citátu.

Ať se to komu chce líbí nebo ne, ať v tom vidí mezery nebo ne a má připomínky, musí s tímhle viděním vlastní situace řadového Rusa jednoduše počítat a pochopit to. Můžete mít svobodu uměleckou, kterou vám oplácají umělci a podobní spoluobčané na předáváních úžasně hodnotných cen, ale pokud většina národa neví, co bude zítra, je ohrožena ekonomicky, zločinem (víc - a to výrazně - než v neodstranitelném množství) a navzdory proklamativní svobodě neexistuje reálná ochrana uspokojení základních potřeb, tak je to k ničemu. Kdo je nedokáže přesvědčit, že můžou mít rozumný život a zároveň "tu naší" svobodu, tak by se jim do toho ani neměl sr-ehm, tak by jim do toho neměl moc mluvit. :) Začít by se minimálně mělo u odstranění dvojího metru.

Oj, to jsem se na své poměry rozepsal, diskusím se obecně zásadně vyhýbám, těm na csfd ještě tuplem :) . Moje chyba.

gudaulin

gudaulin (hodnocení, recenze)

Ten kulturní rozdíl nezapříčinila bolševická revoluce, ale stahuje se k mnohem dávnější minulosti. Když Evropa začala rozvíjet renesanci, byla v Rusku ještě mongolskotatarská nadvláda. Stálo je to několik století vývoje. Byli odříznutí od ekonomického i kulturního rozvoje zbytku evropského kontinentu. Carský režim byl v mnoha ohledech strašný a komunisté ho převzali a převrátili k obrazu svému. Jejich revoluční nadšení vedlo vlastně svým způsobem k modernizaci ruské společnosti, pravda - poněkud bezohledné a zdaleka ne efektivní. No a ta dnešní putinovská společnost je zase pokračováním té sovětské...

Kincl

Kincl (hodnocení, recenze)

Jako chápu nějakou úctu k předkům a co dokázali ve válkách, ale celý život věnovat tomu jak slavím vítězství a uctívám každý týden nějakou akcí padlé to je na hlavu. Chudák holka a i ten voják na konci měl pravdu

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Podotýkám, že jsem částečnej Rus. A právě proto tvrdím: Rusové nejsou naši bratři a nikdy nebyli, je to úplně jiná kultura a mentalita, s úplně jiným - a strašlivým - dějinným příběhem. Dokument to dokázal na poměrně malým prostoru dost věrně ukázat. Polopravda? Pche! Realita je ještě mnohem horší. A že Rusům nic dobrýho nepřejeme? Ale prd - já bych jim přál život v normální aspoň trochu funkční a trochu demokratický zemi, která svoje sebevědomí umí opřít o výkony svý ekonomiky, chytrejch hlav a šikovnejch rukou. Ale to si budou muset vybojovat oni sami - a na sobě. Odhodit zbožnou úctu k falešnejm prorokům, raketám a pistolkám, přestat chlastat, přestat se litovat a začít něco, do prdele, dělat. A bude to trvat ještě spoustu generací - ztratili prakticky století vývoje.

Související novinky

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

03.09.2020

Festival Jeden svět se na podzim vrátí na filmová plátna v náhradním termínu. Diváci a divačky tak nebudou ochuzeni o silné a inspirativní dokumentární filmy, na které už nemohli přijít do kin kvůli… (více)

Reklama

Reklama