Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Pohádka
  • Krimi

Recenze (2 479)

plakát

Velká sázka o malé pivo (1981) (TV film) 

Za mne celkem solidní zábava. Jsem rád, že s odstupem tak třiceti let se můj dojem při nedávné televizní repríze příliš nezměnil, snad jen ty hudební vsuvky byly zbytečné. V porovnání s tím, co se jako humor servíruje dneska, je to však dokonce velmi dobré.

plakát

Sedmero krkavců (2015) 

Proč jsem to vlastně zapomněl okomentovat. Asi proto, že vlastně nemám moc co říct, a proto, že jsem se dlouho pokoušel překonat zklamané očekávání plynoucí z toho, že i někteří z mých nejoblíbenějších lidí zde nešetřili slovy chvály (čest Honajzovi, že tomu nepropadl). Jenže pro mě je to prostě jen další z mizerných současných českých pohádek, v tomhle případě navíc dorasovaná účastí odporného těžkotonážního stvoření v roli Bohdanky. Růžičkové Droběna by byla vhodnější než tohle "cjéé" věčně opruzené pražské debilátko. Spoustou věcí (především kombinací solidních kostýmů s mizernými dialogy a hereckými výkony) mi to připomnělo ty horší z německých pohádek, kterými nás o víkendových dopolednách zásobuje TV Nova. Na Rážovu verzi (na obě) to nemá ani náhodou.

plakát

Dětská hra (1988) 

Málokdy uznávám kultovnost něčeho, ale Chucky je jedna z výjimek. Na začátku devadesátek jsme to hltali celá třída na konci školního roku, když už bylo vysvědčení napsané a bylo třeba nějak zaplnit čas. Takže třída dvanáctiletých děcek sedí před televizí s videem a kouká na horor s voodoo rituály a vraždící panenkou, to vše spolu s učitelkou, která koukala s námi. Dneska by z toho výchovní poradci dostali psotník, ale tenkrát to byl nejlepší zážitek ze školy. Tohle musíte zažít sami, abyste pochopili, proč navzdory všem objektivním výhradám vůči filmu nemůžu dát nižší hodnocení.

plakát

Nurnberg (2023) 

Přiznávám, že film byl úplně jiný než jsem čekal. Myslel jsem, že je to klasické soudní drama ve stylu jiných filmů na tohle téma, ale nakonec to bylo víceméně romantické melodrama se špionážní podzápletkou a nějakou tou akcí, kde samotný proces tvoří jen pozadí a prostředí příběhu. Základ není špatný, ale na mě to působilo trochu nedotaženě a na ruské poměry poněkud "vyměkle" nebo jak to říct, Současné ruské válečné filmy můžou někoho popouzet gerojstvím a podobně, ale nikdo jim nemůže upřít, že jdou opravdu hodně na krev. Tady to bylo takové učesané, pořád nevím jak to říct, asi příliš poplatné té romantické linii. No abych to řekl po sexisticku, moc pro holky. Oceňuju, že Rusové a Američani se tady nemají moc rádi, ale v rozhodující chvíli táhnou za jeden provaz a (spoiler) zrádce, který donáší informace pozůstatkům SS, je tu Rus. Co mi naopak dralo uši je věc pro ruské filmy typická, oni osadí film rodilými mluvčími a každý mluví řečí jak by měl, ale přes to pustí voiceover tlumočící dialogy do ruštiny. Kdy se konečně tohohle zbaví. Jsou to takové lepší tři, bohužel je to film spíš na vyplnění ospalého zimního odpoledne než na večer, kde se zasedá k hlavnímu filmu večera. Kolegyně jezinka.jezinka si asi přihodí čtvrtou za Sergeje Bezrukova (a já si to možná ještě rozmyslím kvůli Ljubov Aksjonovové).

plakát

Romance z temnot (1986) 

Výtvarně jde o velmi vydařené a působivé dílo, aneb jak vizuálně vyjádřit slepotu. Příběh sám je ovšem poněkud slabší, ne proto že romantický, ale protože hlavní hrdina je tak hrozné jelito, že mi lezl na nervy. Takže zrobíme kompromis.

plakát

Síť na bludičku (1983) (TV film) 

Někdy se ty lokální adaptace americké krimi tvorby dost povedly, viz Panenka téhož Jaroslava Dudka, v tomhle případě si ale tvůrci vybrali slabší chvilku, minimálně v porovnání s velmi napínavou předlohou Tančící detektiv Williama Irishe (pseudonym Cornella Woolriche, u nás vyšlo ve sbírce Bez motivu), s hodně sympatickou hlavní hrdinkou. Problém je už výběr její představitelky. Ginger z povídky (zde přejmenovaná na Sandy) sice mluví jako dlaždič, ale není blbá a má srdce na správném místě. Dáša hradní Krnová je ovšem všechno jen ne sympatická a ten její unylý opruzený ksicht leze na nervy. Ani Kodet jako detektiv Balleister mi moc neseděl, byl na to příliš seladónský. Ostatní role jsou obsazené celkem dobře, Husák jako Fred je správně slizký, samozřejmě Kopecký je herecky třída a nezapomeňme ani na Bohdanovou, ale celkově tahle adaptace oproti předloze hodně ztrácí na napětí i na schopnosti přiblížit postavy (romantický happy end zde třeba úplně chybí). Je to škoda, protože právě Panenka ukázala, že když se to vezme za správný konec, malý rozpočet a nedostupnost prostředí, ve kterém se  příběh odehrává, vůbec není na škodu. Dávám trochu z nostalgie za tři, ale šlo to mnohem líp.

plakát

Silák a strašidla (1999) (TV film) 

Dívatelná, snesitelná pohádka, i když u tohoto příběhu dávám přednost temnějšímu pojetí, jako byl slovenský Nebojsa, jeden z dětských hororů mé generace.

plakát

Jízda (1994) 

Z hovna bič neupleteš, i když se všichni kolem tváří, že s ním zapráskali a nebyli od něj.

plakát

Smysl pro tumor - Epizoda 2 (2024) (epizoda) odpad!

Zase se projevuje zahraniční původ. Chlap jde z domu takřka bez odporu, ač nebyl nevěrný, ženu nebil, nijak se neprovinil a živil rodinu. Ač do demence míříme mílovými kroky, přesto tak daleko ještě nejsme. U nás, kdyby našel jiný zámek a svoje jméno na zvonku škrtnuté, patrně by se dva dny nic nedělo, a třetí den by ta kráva, co s ním sdílí jméno, už na to voko trochu začala vidět. Jinak jsem se nadále nechytl, pořád stejně nesympatické až odpudivé, co má být vtipné nebo dojemné je spíš trapné a k tomu musím konstatovat, že Brodská zapomněla hrát (i když na druhou stranu to její postavě dodává na nesnesitelnosti). Dál už utrpení protahovat nebudu, ostatně asi tuším, kudy se to bude vyvíjet, ale nemám potřebu si to ověřovat.

plakát

Smysl pro tumor - Epizoda 1 (2024) (epizoda) odpad!

Světovost zase doháníme mrdáním. Ta vulgarizace pohyblivých obrázků už mě vysloveně uráží. Na druhou stranu se není co divit, že do sebe všechno zapadne, když všichni zobrazení jsou buď čuro nebo pičo, slušně řečeno nesympatické kreatury. Trochu jsem uvažoval, zda nemám dát alespoň jednu za ty výpovědi skutečných pacientů na konci, ale to není umělecká zásluha. Víc nemám co říct.

Ovládací panel
105. nej uživatel Česko
219 bodů